De betoverende pracht van wilde hyacinten

  09 april 2022

  OOST-VLAANDEREN – Het hyacintenfestival kan je binnenkort terug op vele plekken beleven. In onze provincie kun je terecht op 9 locaties, met respect voor de natuur.

  Elk jaar toveren duizenden wilde hyacinten de bossen om tot een magisch paars tapijt. Van letterlijk overal ter wereld komen fans naar onze streken afgezakt om die pracht te bewonderen.

  Die lust voor de zintuigen zorgt voor een gezellige festivaldrukte, die het Agentschap Natuur & Bos in goede banen moet leiden, want wilde hyacinten zijn heel kwetsbaar.

  Locaties

  Het Hallerbos is het hoofdpodium: dé plek in Vlaanderen met de grootste oppervlakte aan wilde hyacinten. Maar er zijn nog andere mooie natuurgebieden, die prachtig paars kleuren. Je moet er niet eens zo ver voor gaan.

  In onze provincie kun je terecht op 9 locaties: Koppenbergbos (Oudenaarde/Maarkedal), Kluisbos (Kluisbergen), Hotond-Scherpenberg (Ronse), Muziekbos (Ronse), Bos Ter Rijst (Maarkedal), Brakelbos (Brakel), Bosberg/Raspaillebos (Galmaarden/Geraardsbergen), Neigembos (Ninove), Kravaalbos (Meldert).

  En vergeet niet: naast de boshyacinten kun je er ook andere voorjaarsbloeiers bewonderen zoals de bosanemoon en de daslook.

  Beperkingen

  De parkeercapaciteit aan die gebieden is vaak beperkt. Als je met de wagen komt, zorg er dan zeker voor, dat je reglementair geparkeerd staat. Je komt dus beter per fiets of te voet.

  Respecteer de natuur:

  • blijf op de paden, ook als je foto’s maakt;
  • hou ook je hond aan de leiband;
  • het gebruik van drones is niet toegestaan;
  • pluk geen bloemen.

  Als je op de blaadjes van de wilde hyacinten loopt, kunnen ze geen nieuwe bol voor volgend jaar aanmaken en krijg je kale plekken. Tussen de bloemen lopen verdicht ook de bodem en maakt het onmogelijk om zaadjes te laten kiemen, die voor jonge hyacinten zorgen.

  Info: hyacintenfestival.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons