Hollandse uivers aan de Zwarte Flesch

  05 februari 2022

  POLLARE – Rond de jaarwisseling streek in de Dendermeersen een groep van drie ooievaars neer, nadien gevolgd door twee andere. Onder hen twee Nederlandse uivers.

  In de Dendermeersen landden rond de jaarwisseling drie ooievaars. Twee zijn ongeringd; de derde is een Nederlander met metalen lipring 4753. Volgens deze gegevens is hij geringd in Staphorst, in de kop van Holland, in 2000.

  Succesverhaal

  Enkele weken geleden zijn er nog twee bijgekomen, waaronder terug een Nederlandse met ELSA ring 3E137. Die ring staat voor een mooi verhaal van een succesvol Belgisch-Nederlands koppel.

  In 1998 deden ooievaars voor het eerst een nestpoging in een tuin in Ankeveen. De eigenaar maakte een houten toren met nestplatform.

  In 2003 was er een eerste broedpoging van een mannetje met metalen lipring 5241, geboren in Meppel in 2001. Vanaf 2005 vormt deze 5241 een koppel met het vrouwtje M6028. Zij is geboren in het Zwin in 2002.

  Dit succeskoppel broedt er tot op heden, haast altijd met succes. Ze brachten in totaal al 53 jongen groot. Nesten met 5 of 6 eieren en met 4 uitgevlogen jongen zijn geen uitzondering. In 2017 zijn daarvan 5 jongen geringd.

  Uit deze sterke struik is in 2015 de ooievaar geboren, die nu rondschrijdt in Pollare.

  Toename

  “Er pleisteren in de vallei inderdaad al een hele poos een vijftal ooievaars”, vertelt Wouter Mertens (Natuurpunt Ninove). “Twee in de buurt van de nestplaats in Onkerzele, die al een paar jaar een wisselende bezetting kent, en dan drie in Pollare. Vorig jaar broedde er voor het eerst ook een koppel in Mespelare. “

  De toename is volgens hem zeker te wijten aan de toename aan oppervlakte natuurreservaat in de Dendervallei.

  “Daar is steeds meer voldoende voedsel aanwezig voor deze dieren. Er is een nestpaal geplaatst nabij het kaatsplein van de Amusanten in Okegem. Dit gebeurde naar aanleiding van de ideeënwedstrijd, die de stad Ninove uitschreef.  Ook Natuurpunt Ninove is bezig met soortgerichte maatregelen aan de Nonnenborre  in Appelterre en de Walputbeek in Meerbeke.”

  Daarover vernemen we ongetwijfeld later meer.

  Info: Ooievaars Natuurpunt Boven-Dender.

  MLI – Foto: Erik De Brandt

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons