Jonge bomen komen in de plaats van zieke en dode exemplaren

  20 augustus 2020

  NINOVE – De stad heeft een bomenbeschermingsplan opgesteld, specifiek voor het stadspark. Dat was nodig, gelet op de populariteit van het park voor evenementen als de Parkconcerten of het Tribu Festival.

  “Ons stadspark is natuurlijk een magnifieke locatie voor concerten of festivals en dat willen we ook graag zo houden”, aldus schepen van Leefmilieu Wouter Vande Winkel (Samen). “Om die reden hebben we een expert gevraagd een plan uit te tekenen. Dit moet de organisatie van evenementen ook op langere termijn mogelijk maken.”

  De studie vertrekt van een onderzoek van de gezondheidstoestand van de bestaande bomen. Ze geeft richtlijnen om het stadspark ook gezond te houden. Dat kan door bepaalde zones af te bakenen, die niet mogen worden betreden, of routes uit te stippelen voor het aan- en afvoeren van materiaal.

  Vande Winkel hoopt met de organisatoren van de evenementen een partnerschap te kunnen afsluiten om samen in te staan voor de gezondheid van het park. “Er zijn heel wat acties mogelijk om de bomen in goede conditie te houden. Het zou mooi zijn als de organisatoren daaraan willen meewerken.”

  Gezondheidsanalyse

  Uit de gezondheidsanalyse van het bomenbestand bleek, dat 17 bomen dood of ernstig ziek. Uit veiligheidsoverwegingen moeten deze worden gekapt. Bij 10 andere bomen moet eerst een bijkomend onderzoek gebeuren. Indien deze ernstig ziek zijn of een stabiliteitsprobleem vertonen, zal de stad deze binnenkort ook laten rooien.

  In de plaats van de gerooide bomen komen in het voorjaar jonge klimaatbestendige bomen. Op die manier blijft een bomenrijk stadspark behouden. “Jammer dat we tot die kap moeten overgaan”, besluit de schepen. “Maar het stadsbestuur is genoodzaakt het advies van de bomenexpert te volgen en deze bomen te rooien.”

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons