Ninove 21 Aug 2018 - 21:34
Bewolkt
23°C

'VAZJELINK' verkozen tot mooiste dialectwoord van Ninove

22 april 2018

NINOVE – “Vezels als gevolg van uitrafelen”, vazjelink dus. Dat is volgens 228 Ninovieters hét mooiste Ninoofs woord. De bekendmaking ervan was het orgelpunt van de Erfgoeddag van zondag 22 april. De Ninoofse bellenman Hans Van Laethem had zich voor de gelegenheid ‘opgeklidj’ en leidde in zijn gekende poëtisch-amusante stijl en zonder micro de cérémonie protocolaire.

Om alvast in de sfeer te komen mocht hij bij vier vrijwilligers de kennis van het Ninoofs dialect testen. Tijdens een eerste proef bracht de bellenman het correcte Nederlandstalige woord aan en moesten de kandidaten om ter snelst de Ninoofse variant noemen. Geen sinecure, zo bleek. Wij geven hieronder alvast de Nederlandstalige benamingen met de Ninoofse variant tussen haakjes.

Daas (pjeirevlieg) – ekster (annekezwetgat) – adamsappel (rooëper) – etensrestjes (aberdasjkes) – jicht (flesauin) – konijnenkeutels (potternosterbollekes) – lustopwekkend (heftepieë) – madeliefjes (kassaukes) – nochtans (pertang) – slabbetje (zjieëverlappen) – overrijp (mauter) – uitgedost (opgeklidj) – limonade (zjim) – flauw bier (merrezjiëk) – postzegel (tember).

De tweede ronde ging het andersom: van het Algemeen Nederlands naar het Algemiën Bekoest Ninofs. Hieronder de tien woorden met hun Nederlandstalig equivalent.

Bellebeiken (schaap) – peperkeurre (geboortevlek) – geregeld (spek) – keirekes (pitten) – zemelgerre (muggenzifter) – sponsjvoet (sprong met de voeten bij elkaar) – ieëkenis (liesstreek) – verdemmeleren (vernielen, stukmaken) – vergézellen (kouden rillingen krijgen) – ingrautegoeërd (inhalig en/of ondankbaar persoon).

Het werd een nek-aan-nek race tussen de kandidaten, maar uiteindelijk haalde Kathy De Quick het voor Paul Beeckmans.

Vazjelink

En dan de proclamatie van hét Ninoofs woord! Hans hield er de spanning in en stelde elke kanshebber voor op rijm, aftellend van tien naar één. Zijn aankondiging van de laatste twee woorden – en dus van het winnende woord – geven wij hier integraal weer.

“Tisken de lest twieë woerden, za der ’t goën spannen.
’t Lag kert bauieën. Ik em ier ’n oëitjslag in ‘d annen.
En ter zitj in mau lauif veel koeëpoesjerau,
die e wadde oëtjgevazjelt es, of was peisde gau.
Woëraf dat da komt, dat verstojje ondertisken wel.
Ier en doër zitj er e wa lerderau in mauinj vel.
Mor de wennoër es (en ’t remt op skofelink)
giën koeëpoesjerau, mor vazjelink.”

Uit de 228 deelnemers (op 1188 of 20 %) die voor dit woord kozen, trok schepen Veerle Cosyns een winnaar: Johan Beeckmans. Hij mag zich de gelukkige eigenaar weten van een aankoopbon en een set magneetjes met de tien Ninoofse dialectwoorden.

De winnares van de quiz, Kathy De Quick, was zo welwillend om de tien woorden voor ons nog even voor te lezen, met de uitleg in het Algemeen Nederlands (zie ook de uitslag hieronder). En om het feest helemaal met een vrolijke noot af te sluiten zong Paul Beeckmans uit volle borst ‘Ninof ik zien a geiren’, met vocale bijval van het publiek.

De uitslag van de stemming.

Aantal stemmen

Ninoofs woord

228

vazjelink

214

koeëpoesjerau

165

skofferdauinen

120

vliegewauter

112

krasjel

109

loekepee

100

skramoelje

95

betropelek

27

pesjonkelen

18

kollezieremaun

1188

LMN - Foto's Giovanni Neckebroeck 

Over Ons

Ninofmedia brengt vooral nieuws uit Ninove en zijn deelgemeenten.

Wij maken het nieuws met artikels, foto’s en audio- en videofragmenten. Onze medewerkers zijn flexibel, werken live ter plaatse en breiden voortdurend hun netwerk uit. 

Contacteer ons