Ninove 19 Jul 2018 - 23:20
Bewolkt
20°C

Ninoofse biertrein houdt vijfduizend vrachtwagens per jaar van de weg

13 juni 2017

Unieke samenwerking rond duurzame mobiliteit tussen Delhaize, AB InBev, Lineas, POM Oost-Vlaanderen en RemitransNinove - De druk op onze wegen neemt dag na dag toe, wat zorgt voor steeds langere files, stijgende mobiliteitsproblemen en negatieve milieu-effecten. Maar daar kan iets aan gedaan worden: door bijvoorbeeld naar duurzame alternatieven te zoeken voor het wegvervoer. Zo kunnen er bepaalde transporten over de weg verschoven worden naar het spoor of de binnenvaart. Een mogelijkheid die vandaag heel concreet wordt door de realisatie van de biertrein: een trein die drie keer per week zal sporen tussen Jupille en Ninove en zo op termijn vijfduizend vrachtwagens per jaar van de weg houdt. Dankzij een unieke samenwerking tussen Delhaize, AB InBev, Lineas, POM Oost-Vlaanderen en Remitrans kwam vandaag de eerste biertrein officieel aan in Ninove.Elke dag levert AB InBev Jupiler van de brouwerij in Jupille (bij Luik) aan het depot van Delhaize in Ninove. En dat gebeurt met vrachtwagens. Met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen wordt nu een ‘biertrein’ op het spoor gezet die dit transport zal overnemen. Het positieve effect zal vooral voelbaar zijn op de ring rond Brussel waarlangs het meeste transport plaatsvindt. En minder vrachtwagens op onze wegen betekent ook minder CO2-uitstoot en minder fileleed. En daar wordt iedereen beter van. Het unieke van dit project is ook de niet voor de hand liggende samenwerking tussen de partners uit verschillende sectoren : AB InBev, Delhaize, Remitrans, Lineas, de Provincie Oost-Vlaanderen en de POM Oost-Vlaanderen. Vandaag kwam de eerste testtrein aan in Ninove. Eens het project aan zijn volle capaciteit zit, kunnen er maar liefst 5000 vrachtwagens per jaar van de weg worden gehaald. De bedoeling is om vanuit dit proefproject andere partners hierbij te betrekken.
“Het is de ambitie om Oost-Vlaanderen klimaatgezond te maken tegen 2050”, vertelt gedeputeerde Versnick, “en om dat doel te bereiken wil de POM Oost-Vlaanderen concrete projecten realiseren. Bij de verdere uitbouw van onze provincie tot een logistieke topregio, zoeken we daarbij steeds naar slimme logistieke oplossingen. Zo zullen we bijvoorbeeld het vrachtvervoer over de weg verminderen door het spoor als alternatief te promoten. Het spoortransport stoot dan ook 8X minder CO2 uit dan het wegtransport.”En zo kwam Delhaize als zeer enthousiaste partner in beeld. “Het bier dat we bij AB InBev aankopen wordt normaal nabij Luik op vrachtwagens geladen en via de weg naar ons distributiecentrum in Ninove gebracht. Jaarlijks spreken we over enkele duizenden vrachtwagens”, aldus CEO Denis Knoops. “Bij Delhaize staat duurzaamheid centraal en daarom zoeken we steeds naar oplossingen om de druk op de mobiliteit te verlagen en zo bij te dragen aan een duurzame toekomst.Uiteraard blijft transport over de weg noodzakelijk in elk distributiesysteem, maar Delhaize wil waar mogelijk zoeken naar duurzame modi, zoals spoor, binnenvaart of andere alternatieven. Ik ben dan ook zeer trots dat we via deze unieke samenwerking met alle partners erin geslaagd zijn om duizenden vrachtwagens per jaar van de weg te halen. Ik hoop dan ook dat dit nog maar een begin is en dat

Over Ons

Ninofmedia brengt vooral nieuws uit Ninove en zijn deelgemeenten.

Wij maken het nieuws met artikels, foto’s en audio- en videofragmenten. Onze medewerkers zijn flexibel, werken live ter plaatse en breiden voortdurend hun netwerk uit. 

Contacteer ons