Ninove 31 May 2020 - 06u27
Clear Sky
15.05°C

De vijf tips die leidden naar het vat

17 juli 2018
De vijf tips die leidden naar het vat

NEDERHASSELT – Fabian Verckens vond, zoals eerder gemeld, op donderdagavond 12 juli het vat Witkap in een bos in Nederhasselt. Hij koppelde geduld, volharding en vindingrijkheid aan historisch inzicht en terreinkennis. Hieronder geven wij de vijf tips die hem uiteindelijk naar het vat leidden.

Tip 1

Wat Antonius Sanderus allemaal in zijn vrije tijd bijeen schreef laten we over aan de specialisten.

Op de website van Ninove staat de herkomst van de namen van alle Ninoofse deelgemeenten: https://www.ninove.be/toerisme (onder ‘Ninove ’t stad’ en ‘deelgemeenten’). Met deze kennis in het achterhoofd blijkt tip 1 dus een rondje door alle deelgemeenten te suggereren. Altijd leuk om de achtergrondkennis over Ninove even bij te stellen.

Tip 2

Alle gevonden letters van de breinbreker, achtereen van links naar rechts en van boven naar onder, vormen ‘GROOTNINOVE’.

We hadden nog andere informatie ingesloten.

Van boven naar onder waren volgende afkortingen van deelgemeenten te lezen:

 • POL (Pollare),
 • VOO (Voorde),
 • DEND (Denderwindeke),
 • NED (Nederhasselt).
 • Van links naar rechts waren volgende afkortingen van deelgemeenten te lezen:
 • APP EI (Appelterre-Eichem),
 • OKE (Okegem),
 • LIE (Lieferinge),
 • ASP (Aspelare).

Via tip 2 kon je dus de ontbrekende deelgemeenten schrappen waar het vat niet begraven lag:

 • Ninove,
 • Meerbeke,
 • Neigem,
 • Outer.

Extraatje: niet-gebruikte letters die niet meededen noch om het woord GROOTNINOVE noch om de afkortingen van de deelgemeenten te vormen, spelden heel toevallig ‘WITKAP’ waar het eigenlijk allemaal om te doen was.

Tip 3

De tip legde de nadruk op Krasjel. In combinatie met de mtb uit de foutief gespelde naam van de Amerikaanse president was dit een verwijzing naar de mountainbikeroute De Krasjelroute (traject staat o.a. beschreven op https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/106353/mountainbikeroute/mtb-ninove-groen-blauw-rode-lus). Deze route heeft 3 lussen die doorheen verschillende deelgemeenten trekt. Aan de hand van tip 2 kon je er een aantal uitsluiten.

Deze route passeert o.a. langs het kleine wegje tussen de Muylemstraat (dichtbij de overgang naar Melkbos) en de Beekstraat (die naar de kerk van Nederhasselt en de zaal Hof Ter Beke leidt). En dit bescheiden wegje was de eerste vernauwing naar het gebied rondom de begraafplaats van het vat.

Tip 4

Alhoewel alle fietsknooppunten correct zijn, bestaat er helaas (nog) geen Witkaproute. Wanneer je fietst van knooppunt 90 naar 44 passeer je opnieuw het kleine wegje tussen de Beekstraat en de Muylemstraat. Diegene die de trajecten van tip 3 en tip 4 bekijkt of fietst zou de gemeenschappelijke delen moeten opvallen.

De Witkaproute-beschrijving strooit weliswaar nog wat valse sporen uit, maar de fietsronde van “Schoonderhage, waar nog niet zo lang geleden eveneens een druk bezochte fietsronde georganiseerd werd” passeerde wel degelijk ook langs hier.

Tip 5

De wit-rood gestreepte markering is de aanduiding der GR’s (Grote Route-paden of Grandes Randonnées): http://www.groteroutepaden.be/nl. Wanneer er een hoek gevormd wordt zoals op de foto betekent dit dat je moet afslaan naar links of naar rechts.

Op het grondgebied van Ninove lopen de GR 5A (WANDELRONDE VAN VLAANDEREN), de GR 512 (BRABANTSE HEUVELROUTE) en de STREEK-GR VLAAMSE ARDENNEN. Ook de GR5A loopt langs het intussen beroemde kleine wegje tussen de Beekstraat en de Muylemstraat.

De foto is genomen aan het begin van het wegje kant Muylemstraat. Het pientere vatvindersteam had aan de details van de foto de locatie herkend.

Lag het vat dan in dit straatje begraven? Welnee, helemaal niet! Aan het einde van dit wegje – kant Beekstraat – vertrekt een smal maar mooi onderhouden wandelpad van enkele kilometers lang. Het volgt de Beverbeek, kronkelt en op en neer, langs bruggetjes en andere paadjes kruisend, tot het uiteindelijk aan de molen in Aspelare uitkomt. Halfweg kruist het een paadje achteraan het kerkhof van Nederhasselt. Op enkele meters van dit kruispunt, in de rust en schaduw van het bos, het kabbelende water net binnen gehoorbereik, rustte het vat in vrede.

Er waren nog tips gepland… Allemaal niet nodig voor het pientere team dat vorig jaar begrepen had hoe men het vat vindt: door onvermoeid te blijven zoeken en de eerste te zijn.

Proficiat, team! De transfertbesprekingen met Real Madrid zijn al begonnen!

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons