Ninove 02 Jun 2020 - 20u34
Scattered Clouds
27.4°C

Schutkring wegens pseudo-vogelpest in Appelterre-Eichem

17 juli 2018
Schutkring wegens pseudo-vogelpest in Appelterre-Eichem

APPELTERRE-EICHEM – Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) stelde op maandag 16 juli de ziekte van Newcastle (pseudo-vogelpest) vast bij het pluimvee van een hobbykweker in de bedrijvenzone Kapittelstraat in Appelterre-Eichem. Rond de haard is een beschermingsgebied (schutkring) ingesteld met een straal van 500 meter.

Binnen dit beschermingsgebied moet iedere houder van duiven en pluimvee aangifte doen bij de stad Ninove. Alle huizen binnen dit gebied ontvangen een brief met een inventarisatieformulier. Na de inventaris moeten de dieren worden gevaccineerd. De stad heeft daarvoor een dierenarts aangesteld en zal de kosten dragen.

Het beschermingsgebied blijft beperkt tot 500 meter, omdat de haard is vastgesteld bij een hobbykweker. Binnen dit gebied is elk vervoer van pluimvee, duiven en broedeieren verboden. Er geldt ook een verzamelverbod voor pluimvee, duiven en andere vogels. Deze maatregelen blijven minstens 60 dagen van kracht.

Daarnaast geldt nog steeds de eerder ingestelde toezichtzone. In Haaltert is op 4 juli namelijk al de ziekte van Newcastle vastgesteld op een professionele pluimveehouderij. Rond deze haard heeft het FAVV een toezichtgebied ingesteld met een straal van 10 km; het stadscentrum en een aantal deelgemeenten van Ninove bevinden zich binnen deze zone.

De mens is niet gevoelig aan de ziekte van Newcastle. We mogen dus alle pluimveevlees en eieren consumeren.

Om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan, is vinkenzetting tijdelijk niet meer toegelaten in Ninove. Dit verbod geldt tot de toezichtzone in Haaltert is opgeheven.

Info: www.ninove.be/ziekte-newcastle

Dienst leefmilieu: 054-31 32 67 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons