Cannot get Ninove location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Schutkring wegens pseudo-vogelpest in Appelterre-Eichem

17 juli 2018
Schutkring wegens pseudo-vogelpest in Appelterre-Eichem

APPELTERRE-EICHEM – Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) stelde op maandag 16 juli de ziekte van Newcastle (pseudo-vogelpest) vast bij het pluimvee van een hobbykweker in de bedrijvenzone Kapittelstraat in Appelterre-Eichem. Rond de haard is een beschermingsgebied (schutkring) ingesteld met een straal van 500 meter.

Binnen dit beschermingsgebied moet iedere houder van duiven en pluimvee aangifte doen bij de stad Ninove. Alle huizen binnen dit gebied ontvangen een brief met een inventarisatieformulier. Na de inventaris moeten de dieren worden gevaccineerd. De stad heeft daarvoor een dierenarts aangesteld en zal de kosten dragen.

Het beschermingsgebied blijft beperkt tot 500 meter, omdat de haard is vastgesteld bij een hobbykweker. Binnen dit gebied is elk vervoer van pluimvee, duiven en broedeieren verboden. Er geldt ook een verzamelverbod voor pluimvee, duiven en andere vogels. Deze maatregelen blijven minstens 60 dagen van kracht.

Daarnaast geldt nog steeds de eerder ingestelde toezichtzone. In Haaltert is op 4 juli namelijk al de ziekte van Newcastle vastgesteld op een professionele pluimveehouderij. Rond deze haard heeft het FAVV een toezichtgebied ingesteld met een straal van 10 km; het stadscentrum en een aantal deelgemeenten van Ninove bevinden zich binnen deze zone.

De mens is niet gevoelig aan de ziekte van Newcastle. We mogen dus alle pluimveevlees en eieren consumeren.

Om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan, is vinkenzetting tijdelijk niet meer toegelaten in Ninove. Dit verbod geldt tot de toezichtzone in Haaltert is opgeheven.

Info: www.ninove.be/ziekte-newcastle

Dienst leefmilieu: 054-31 32 67 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

MLI

Over Ons

Ninofmedia brengt vooral nieuws uit Ninove en zijn deelgemeenten.

Wij maken het nieuws met artikels, foto’s en audio- en videofragmenten. Onze medewerkers zijn flexibel, werken live ter plaatse en breiden voortdurend hun netwerk uit. 

Contacteer ons