Ninove 03 Jun 2020 - 17u57
Overcast Clouds
20.36°C

Beireken Herzeel dankt zijn redders en ambulanciers

10 juni 2019

NINOVE – Albert Herzeel (Beireken) kreeg eind vorig jaar een hartstilstand in het Ninia Shopping Center. Gelukkig waren Saskia en Wesley snel ter plekke om hem te reanimeren. Zondag 09 juni, niet toevallig op vaderdag, nodigden hij en zijn familie zijn redders uit om hen te danken voor deze levensreddende handelingen.

Eind vorig jaar was Beireken, in 2018 prins carnaval der senioren, aan het winkelen in de Delhaize van het Ninia Shoppingcenter. “Ik heb toen een hartstilstand gekregen en wist van niets meer. Ik ben heel dankbaar dat zij mijn leven hebben gered. Vooral Saskia, die er als eerste bij was. Toen ik hen voor het eerst terugzag, was ik er even niet goed van. Het is voor ons een speciale gebeurtenis.”

EHBO

Saskia was die bewuste dag ook aan het winkelen. “Ik hoorde roepen dat een man niet meer reageerde en of er een dokter aanwezig was. Ik heb bij mijn werkgever, Colruyt, een opleiding EHBO gevolgd. Op dat moment heb ik het initiatief genomen en gedaan wat moest. Dat is verstand op nul en reanimeren volgens de technieken die je hebt aangeleerd. Natuurlijk is oefenen op een pop toch nog anders dan een mens echt moeten reanimeren. Maar het is wel belangrijk en kan iedereen aanraden een EHBO-opleiding te volgen. Elke minuut is kostbaar.”

Het is voor haar alvast een dag om nooit te vergeten. “Toen alles achter de rug was heb ik mijn man gebeld, ik heb ook geweend, maar was tegelijk opgelucht en fier op wat ik had bereikt. Ik heb iets belangrijk in mijn leven gedaan. Mijn dochter moet ik niet overtuigen: zij wil ook een EHBO-opleiding volgen.”

Wesley was die dag aan het werk in het Ninia Shopping Center. Hij is ook vrijwillige brandweerman. “Via de bewaking hoorde ik dat iemand in de Delhaize in nood was. Ik heb alles laten vallen en ben er naartoe gelopen, samen met mijn collega Matthias. Er is een AED beschikbaar, in de winkel zelf en in het centrum, en we hadden vrij snel resultaat. De eerste minuten zijn echt van levensbelang. Maar ik moet toegeven dat we toch blij waren toen de ambulanciers arriveerden.”

Hij kende Albert Herzeel. “Beireken is zelf nog brandweerman geweest. Ik ken hem al vele jaren. Als je hem daar dan ziet liggen, pompt de adrenaline toch net iets sneller door je lijf. Dat is toch nog anders en je volgt hem nadien natuurlijk langer op.”

Micheline, de vrouw van Albert, is wat blij met hoe het uiteindelijk is verlopen. “Het is toch echt schrikken, zeer heftig. Enkele dagen is het moeilijk geweest, dan volgen nog een drietal weken in het ziekenhuis. Maar nu zijn we content met de goede afloop. Hij gaat nog twee keer per week op revalidatie, maar het gaat echt veel beter. We zijn die toevallige passenten in de Ninia echt heel dankbaar dat ze wisten wat ze moesten doen. Het had helemaal anders kunnen aflopen.”

En dus besloten de dochters om de redders van vader te bedanken. Op vaderdag; gepaster kon niet.

Info: wil je een EHBO-opleiding volgen, dan kan dat via de Ninoofse afdeling van het Rode Kruis.

MLI

Het is heel belangrijk dat mensen kunnen en durven te reanimeren.

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons