Ninove 01 Jun 2020 - 11u48
Scattered Clouds
14.56°C

De genetische revolutie in de familiekunde

18 augustus 2017
De genetische revolutie in de familiekunde

Outer - Wie waren mijn voorouders? Hoe en waar leefden ze? En wie uit de regio is een verre verwant van mij? Veel kans dat u dergelijke vragen ooit heeft gesteld. Volgens een recente enquête blijkt maar liefst 7 op 10 Vlamingen interesse te hebben in hun familiegeschiedenis.

Heel wat mensen gaan ook daadwerkelijk op zoek naar antwoorden rond hun afkomst. Genealogie en stamboomkunde is daarom onder Vlamingen één van de populairste hobby’s.

Tegenwoordig bestaat die hobby niet alleen maar uit het opzoeken van akten in stoffige archieven maar ook in het laten analyseren van je DNA. Het erfelijk materiaal dat in het DNA van iedere persoon geschreven staat, is immers een levend archiefdocument waarin genetici op zoek gaan naar sporen uit het verleden. Wanneer stambomen en familienamen gekoppeld worden aan genetische gegevens, kunnen er daarom nieuwe inzichten verkregen worden over de geschiedenis van iemands familie en regio.

Het nut van DNA binnen de genealogie zal worden voorgesteld tijdens een boeiende lezing waarin o.a. koekoekskinderen, forensisch onderzoek, koning Albert I,  en godsdienstoorlogen een hoofdrol zullen spelen.

Dr. Maarten Larmuseau een Vlaams geneticus uit Zandbergen en gespecialiseerd in genetische genealogie. Hij is sinds 2005 actief als wetenschappelijk onderzoeker aan de KU Leuven en aan de Universiteit van Leicester. Hij schreef anno 2016 ruim vijftig peer-reviewed artikelen in diverse wetenschappelijke tijdschriften.(andu)

Donderdag 14 september om 20.00 uur

Buurthuis “De Pallieter”Smid Lambrechtstraat 100 te Outer

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons