Ninove 31 May 2020 - 06u56
Clear Sky
15.05°C

“Gebruikte zakdoekjes, handschoenen en mondmaskers dumpen, dat is er echt over.”

05 april 2020
“Gebruikte zakdoekjes, handschoenen en mondmaskers dumpen, dat is er echt over.”

NINOVE – Kris De Wit van de Ninoofse zwerfvuiljagers kennen we als een rustige mens. Maar nu is hij boos, en terecht. “De laatste tijd vind ik her en der gebruikte zakdoekjes, handschoenen en mondmaskers op mijn wandelingen. We zijn als zwerfvuiljagers wat gewoon, maar dit is gevaarlijker, want de besmetting is onzichtbaar. Ik zou graag een oproep doen om die spullen echt niet te dumpen.”

Zwerfvuiljagen doen Kris en zijn medestanders sinds de uitbraak van de corona-crisis niet meer. Ze willen geen risico lopen. Wandelen doet hij wel zeer regelmatig. Een ongeoefend oog zou er overheen kijken, maar een zwerfvuiljager ziet meteen waar welk afval is gedumpt.

Wat hij en anderen de laatste tijd opmerken, maakt hen boos en bezorgd. In ons telefoongesprek klinkt zijn ergernis door. “Nu zie ik minder blikjes liggen, maar wel veel meer gebruikte zakdoekjes. Tot in mijn eigen buurt vond ik een paar plastic handschoenen en een mondmasker. Zo vies. Studies geven aan, dat het corona-virus tot 72 uur kan blijven leven op dat soort dingen. We zijn veel gewoon, je wilt niet weten wat we soms aan stinkende vuiligheid aantreffen. Maar dit soort zaken is een gradatie hoger.”

Oproep

Kris begrijpt dat niet. “Is dat uit pure domheid of gewoon omdat ze aan alles hun voeten vegen, dat sommige mensen die spullen zomaar weggooien. En ik ben lang niet de enige, die zich daaraan ergert. Is het zo moeilijk om als je gaat wandelen, die zaken in een vuilnisbak te gooien. Ik weet bijvoorbeeld dat mensen ook maskers en handschoenen achterlaten in de karretjes aan de warenhuizen. Kijk, ik ben een brave burger. Maar als ik iemand dat soort zaken zou zien dumpen, zou ik me moeilijk kunnen inhouden om beleefd te blijven.”

En dus zijn oproep om je afval, en zeker gebruikte zakdoekjes, mondmaskers en handschoenen niet zomaar weg te gooien. “Nogmaals, we hebben te maken met een onzichtbare vijand. Wie dergelijke dingen weggooit is echt misdadig bezig.”

MLI

 

“In crisistijden blijkt vaak hoe flinterdun het vliesje is dat wij beschaving noemen.”

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons