Ninove 06 Jun 2020 - 10u48
Lichte regen
8.71°C

Bezorgdheid over jeugdhuis Het Uur

30 april 2018
Bezorgdheid over jeugdhuis Het Uur

NINOVE – Uit de discussie tijdens de gemeenteraad eind april omtrent Het Uur, kunnen we alvast twee elementen onthouden: de grote bezorgdheid van de raad om de goede werking van het jeugdhuis en twijfels over de locatie.

Kurt Van Den Driessche (N-VA) wou weten of Het Uur voldoende open was geweest de afgelopen maanden. Hij refereerde ook aan de technische bemerkingen over de staat van het gebouw langs de Halsesteenweg. Tenslotte vroeg hij zich af hoe het zat met de administratieve ondersteuning door de stad.

Die laatste was pas recent echt van start gegaan met een extra administratieve medewerker. Schepen van Jeugdbeleid Lieven Meert (SP.A-Groen): “Enkele bestuursleden hadden afgehaakt en tijdens de examenperiode lag de werking inderdaad stil. Maar er zijn een aantal nieuwe mensen, die de administratieve medewerker intensief ondersteunt. Het blijven natuurlijk vrijwilligers met veel goede bedoelingen maar minder ervaring. We hopen nu meer structuur in de werking te brengen.”

Schepen van Openbare Werken Henri Evenepoel (Open VLD) somde de werken op die de stad aan het gebouw had laten uitvoeren, vorig jaar en nog dit jaar. Volgens hem was ook het plat dak nu in orde, zodat er geen gevaar bestond voor waterinfiltratie. Dat laatste betwijfelde Kurt Van Den Driessche: “De dichtingen tegen de ramen zijn zonder opstand, waardoor het vochtprobleem wordt in stand gehouden.”

Niet pamperen

Maar het ging ook en vooral over de werking zelf en de ondersteuning door de stad. Het blijft een delicaat evenwicht tussen begeleiding zonder te dwingen en vrij laten met kans op fouten maken. “Het is Het Uur 29 jaar goed gegaan”, aldus Lieven Meert. “Maar je bent natuurlijk afhankelijk van een bestuursploeg. Leiding nemen is een van de manieren om volwassen te leren worden. We willen de jongeren eerst kansen geven. Als het niet lukt, moeten wij meer begeleiden en sturen. Dat gebeurt nu. Al willen wij niet hun handje vasthouden of hen pamperen, maar zoveel mogelijk zelfstandig laten zijn.”

“Jeugd moet je inderdaad niet betuttelen”, beaamde Freddy Van Eeckhout (CD&V). “Maar scouts, chiro en dergelijke hebben een bepaalde structuur met vorming. Hier betreft het een stedelijk initiatief en de werking is niet optimaal. Als stad moet je wel weten wat er gebeurt en begeleiden waar nodig. Doel is niet café houden. Een jeugdhuis kan een belangrijke rol spelen.”

Toon Van Melkebeek (Onafh.) vond tot slot dat noch het gebouw noch de ligging ideaal waren. “Wees consequent en zoek een andere locatie.”

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons