Ninove 28 May 2020 - 20u21
Clear Sky
20.54°C

Joost Arents maakt meerderheid met Open VLD en Samen mogelijk

27 december 2018

NINOVE – Wat al een tijdje als een gerucht de ronde deed, is op tweede kerstdagavond bevestigd. Joost Arents (N-VA) kiest voor een coalitie met Open VLD en Samen. De nieuwe bestuursmeerderheid beschikt over de nipte meerderheid van 17 op 33 zetels.

De verkiezingsuitslag van 14 oktober 2018 was ronduit dramatisch voor de Ninoofse N-VA: de partij zakte van 5 naar 2 zetels. Ondanks dit forse verlies kwamen de Ninoofse Vlaams-nationalisten in het spreekwoordelijke midden van het bed te liggen. Forza Ninove, de grote triomfator van de verkiezingen, haalde een monsterscore van 15 zetels binnen, maar kwam 2 te kort voor een absolute meerderheid. Open VLD won wel in percentage, maar bleef steken op 9 zetels. Samen – het conglomeraat van SP.a, Groen en CD&V – haalde niet de verhoopte winst en zakte zelfs van 10 naar 7 zetels.

N-VA en Samen legden zichzelf een oppositiekuur op, een poging van burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) leverde geen doorbrak op en met Forza Ninove wou niemand blijkbaar samen het bad in. Het leek op een patstelling uit te draaien. Al deden vorige week hardnekkige geruchten de ronde dat Joost Arents toch gesprekken voerde met Open VLD en Samen; geruchten die steevast als indianenverhalen zijn afgeschilderd. Iedereen hield er eigenlijk al rekening mee dat op 3 januari 2019 geen installatie van het schepencollege zou gebeuren en dus 14 dagen later een geheime stemming uitsluitsel zou moeten geven.

Tot middernacht 26 december hadden de partijen de mogelijkheid om voordrachten voor schepenen in te dienen. Dat gebeurde op de valreep zoals in de beste thrillers. Open VLD, Samen en Joost Arents hebben afgesproken om een bestuursmeerderheid te vormen, het kerstakkoord zeg maar.

Naast de burgemeesterssjerp en de voorzitter van de gemeenteraad zou Open VLD nog 3 schepenambten in de wacht slepen. Samen kan rekenen op 2 schepenambten en de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, Joost Arents op 1 schepenambt.

In een apart artikel geven we de hoofdlijnen van de startnota weer.
Ninofmedia volgde de laatste uren van woensdag 26 december op de voet. We spraken na de indiening van de voordrachten met Joost Arents, Katie Coppens (Samen) en Tania De Jonge (Open VLD). Zij leggen uit waarom het alsnog tot een akkoord is gekomen.
Later brengen wij ook nog reacties van Karolien De Roose (N-VA) en Guy D’Haeseleer (Forza Ninove)

MLI

Foto - Jacques De Kegel

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons