Ninove 25 May 2020 - 16u27
Scattered Clouds
16.51°C

“Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen”

07 januari 2019

NINOVE – Met wat oog voor detail kon je tijdens de eedaflegging van de raadsleden en de schepen een aantal leuke en anekdotische momenten waarnemen. Soms gebeurden ze toevallig, soms waren ze zorgvuldig voorbereid.

Ninove leek die donderdagavond 03 januari 2019 wel een bezette stad, boem paukenslag. Op de Centrumlaan had zich rond 19.30 uur voor het stadhuis een protesterende menigte verzameld, die luidruchtig maar zonder incidenten haar afkeer liet blijken voor het schouwspel binnenin.

Je raakte als gewone Wettel trouwens niet zomaar in de raadzaal. Herashekkens dienden als veiligheidspoortjes voor de genodigden en familieleden. Enkele ‘bottinekes’ hielden discreet alles en iedereen in de gaten. Het aantal toeschouwers was beperkt gehouden; zij konden achterin de raadzaal en de aansluitende inkomhal de eedaflegging volgen. In de trouwzaal boven stond een groot scherm waarop Ninofmedia (Ninofprom voor de vrienden) de gebeurtenissen live bracht.

De persfotografen mochten tijdens de eedaflegging in de binnencirkel van de raadszaal alle raadsleden en schepenen vereeuwigen voor het nageslacht

Voorzitter Dirk Vanderpoorten (Open VLD) leidde de ceremonie protocolaire op een correcte maar toch aimabele manier. Hij zorgde zo goed als mogelijk voor een amicale sfeer door iedereen, die bij hem de eed kwam afleggen, met een stevige handdruk, een gemoedelijke schouderklop, een warme omhelzing of zelfs drie kussen te feliciteren.

De leeftijd van de raadsleden bepaalde de volgorde. Michel Casteur (Open VLD) mocht de spits afbijten. Renaat Raes (Forza) sloeg voorafgaand aan zijn eed een kruisteken als wou hij goddelijke krachten inroepen. Hij had op zijn rechtermouw zorgvuldig een Vlaamse leeuw laten spelden, die duidelijk zichtbaar was bij de eedaflegging, net als de leeuwensticker in zijn rechter handpalm.

Even was er verwarring toen de voorzitter eerst Guy D’Haeseleer (Forza) naar voor riep in plaats van Rudy Coryn (Forza). “Ik had mijn bril niet op”, verontschuldigde de voorzitter zich.

Toen Guy D’Haeseleer dan toch de eed aflegde, schalde ‘omdat ik Vlaming ben’ door de luidsprekers buiten. Je mag dat nog honderd keer repeteren, een dergelijke precisie zal je niet lukken.

Tania De Jonge (Open VLD) was na hem aan de beurt. En ook hier zorgde het toeval voor een leuk moment. Want op dat eigenste moment passeerde Guy D’Haeseleer op de achtergrond. De fotograaf, die op deze milliseconde afdrukte, zal wel geen Pulitzer Prize winnen, maar dan toch de Gouden Kaffeezjat.

Zoals verwacht kreeg Joost Arents (Onafh.) heel wat awoertgeroep te verduren. Naar mijn aanvoelen klonk het tegenapplaus echter luider en hield het iets langer aan. Alleen een geijkte applausmeter kon hier de objectieve gegevens registreren. Overigens was er geen geroep meer toen hij nadien de eed als schepen aflegde.

Raf Waltniel deed zijn naam als ongeleid projectiel alle eer aan: ‘Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw én ontrouw na te komen”, gaf hij als zijn versie. Even leek de voorzitter van zijn melk, maar met een glimlach liet hij deze lichte blasfemie passeren.

Daarna kabbelde de zitting rustig verder; zelfs de betogers waren huiswaarts getrokken. Toen we na afloop het stadhuis verlieten was Ninove geen bezette maar een stille stad. Geen kat te zien op de feestelijk verlichte straten.

Gelukkig was er nog een eeuwenoud etablissement open voor een evaluatie met schuimkraag.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons