Ninove 28 May 2020 - 21u02
Clear Sky
20.54°C

Ninove wil 40 % minder CO2 tegen 2030

03 mei 2019

NINOVE – De gemeenteraad ging op 25 maart akkoord met de toetreding van de stad tot de 'burgemeestersconvenant voor klimaat en energie' en het project 'Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen'. Daardoor engageert Ninove zich tot een reductie van de CO2-uitstoot met 40 % tegen 2030.

De stad heeft sinds 2016 een klimaatactieplan en was daarmee na Aalst de tweede stad in de Denderstreek. Daarmee beoogde Ninove een CO2-vermindering van 20% tegen 2020.

De intercommunale Solva startte in 2017 met de provincie een samenwerkingsproject op om ook de andere steden en gemeenten uit hun werkingsgebied de mogelijkheid te bieden voor een klimaatactieplan. Schepen van Leefmilieu en Klimaat Wouter Vande Winkel (Samen): “Ook Ninove sluit zich nu bij dit project aan. Solva werkt met 20 prioritaire klimaatmaatregelen en het is de bedoeling dat elke stad of gemeente trekker wordt van drie van die maatregelen. Op die manier kunnen we leren uit elkaars ervaringen. Ninove koos ervoor om werk te maken van lokale energieproductie met windenergie, een gedragen klimaatbeleid en het stimuleren van autodelen.”

Rudy Corijn en Guy D’Haeseleer (Forza Ninove) wilden weten wat de meerwaarde was van de vorige convenant en of de schepen meetbare resultaten kon voorleggen. De rapportering via een website bleek nog onderhevig aan technische problemen, maar de schepen beloofde hen zoveel mogelijk gegevens te bezorgen.

Schepen Vandewinkel gaf toe dat Ninove nog niet op schema zit. “Wij zijn pas in 2015 toegetreden tot die eerste burgemeestersconvenant. Maar de stad heeft sindsdien een forse inhaalbeweging gemaakt en al flink wat initiatieven ontplooid: groepsaankopen voor zonnepanelen en isolatie, de vergroening van het eigen wagenpark, energiezuinigheid bij de eigen projecten zoals het nieuwe politiekantoor en het bedrijventerrein Doorn Noord. Daar is het de bedoeling om meer energie op te wekken dan er wordt verbruikt: dat is ecologisch en economisch verantwoord. Ninove trad ook toe tot Energielandschap Dender, waarbij de plannen concreet zijn voor windenergie.”

De gemeenteraad aanvaardde unaniem de toetreding tot de vernieuwde burgemeestersconvenant en het project.

MLI

Beeld: Solva

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons