Ninove 07 Jun 2020 - 08u14
Overcast Clouds
11.48°C

Stemmen in de bunker

22 juli 2019
Stemmen in de bunker

NINOVE – De raadszitting van 20 juni had, zoals aangekondigd, plaats in De Kuip wegens ernstige waterinsijpeling in de raadszaal aan de Centrumlaan. Een bijzondere situatie in een vergaderzaal, die meer wegheeft van een bunker dan van een cosy corner. Al viel het al bij al nog mee.

Gemeenteraadsvoorzitter Dirk Vanderpoorten (Open VLD) had een duidelijk plan ontworpen om van de nood een deugd te maken. De raadsleden zaten in U-vorm. Op elke rij was één micro voorzien. Na handopsteking gaven de raadsleden het kleinood door aan de vragensteller van het moment. Het schepencollege en de voorzitter beschikten elk over een apart exemplaar.

Bovendien hield de voorzitter streng de hand aan de debatregels en dat lukte meestal vrij aardig.

Handopsteken

De stemmingen gebeurden bij handopsteken en tellen, zoals dat tot in 1984 gebruikelijk was.

Voor de geheime stemmingen kregen de raadsleden blaadjes met alle stemmogelijkheden. Ze konden tijdens het debat de briefjes invullen en deponeren. Desnoods mochten ze gebruik maken van een apart tafeltje om het geheim van hun stem zorgvuldig te bewaren. Tijdens de pauze hielpen de jongste twee gemeenteraadsleden Annelies Van Den Neucker (Open VLD) en Wassim Hassine (Samen) de voorzitter en algemeen directeur Bart Baele bij het tellen van de uitgebrachte stemmen.

Het was wel even wennen, maar eigenlijk verliep alles onverwacht vlot. Renaat Raes (Forza Ninove) vond zelfs dat de raadszitting in het vervolg naar geen andere zaal moet uitwijken. “De klank is hier goed en ze zijn hier meer toegeeflijk.”

Het ziet er naar uit, dat hij zeker in september op zijn wenken nog zal zijn bediend. Ook al had de voorzitter bij aanvang gehoopt op een snelle herstelling van de raadszaal in het stadhuis, op lange termijn is een andere oplossing noodzakelijk. Guy D’haeseleer (Forza Ninove) vroeg daarom ook de oppositie bij eventuele nieuwbouwplannen te betrekken. “Het zal immers een beslissing zijn voor vele decennia.”

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons