Ninove 04 Jun 2020 - 09u07
Lichte regen
14.22°C

Meerderheid keurt zonaal veiligheidsplan goed

07 november 2019

NINOVE – Het zonaal veiligheidsplan 2020-2025 vormde woensdag 6 november het voorwerp van een diepgaande discussie tussen de bestuursmeerderheid en de Forza-oppositie. Voor burgemeester Tania De Jonge was dit veiligheidsplan niet bedoeld “om er een zoveelste plan bij te hebben maar een werkinstrument dat we op een dynamische wijze moeten hanteren.” Guy D’haeseleer (Forza Ninove) fileerde het plan en vond het alvast geen verbetering ten aanzien van de voorgaande aanpak.

Dit plan bepaalt hoe de politie mee een bijdrage kan leveren aan een veilige leefomgeving voor de inwoners. "Veiligheid is een werk is van heel veel partners”, aldus de burgemeester. “Zo hecht ik naast de politiewerking ook heel veel belang aan de dienst integrale veiligheid, een belangrijke ondersteuning van de politie, maar met eigen bevoegdheden en met de nadruk op sensibilisatie.”

Zij somde de belangrijke aandachtspunten op van het strategische luik van het veiligheidsplan. “Er is aandacht voor verkeersveiligheid, zwerfvuil en de aanpak van de criminaliteit zoals inbraken, drugs, overlast, intrafamiliaal geweld en jeugdbendes. Daarnaast zetten we ook in op een betere communicatie en meer aanspreekbaar blauw op de straat.”

Guy D’haeseleer had er geen goed oog in, gelet op de evaluatie van het voorgaande veiligheidsplan. Hij hekelde “de stoere verklaringen van de burgemeester over de beloofde 95 agenten. In werkelijkheid waren amper 55,6 daarvan beschikbaar. Er was nog nooit zo weinig blauw op straat. En de cijfers van het nieuwe veiligheidsplan beloven geen beterschap.”

Daarna somde hij op waar volgens hem nog andere knelpunten liggen: de inbraken, de manke communicatie van de politie en de stad, de al te zachte aanpak van jeugdbendes, het oogluikend toelaten van onverdoofd slachten.

Wat dan weer leidde tot wederwoord van de burgemeester, maar ook van schepen Katie Coppens (Samen), Alain Triest (Open VLD) en Lieven Meert (Samen).

Gemeenteraadsvoorzitter Dirk Vanderpoorten (Open VLD) concludeerde na meer dan een uur: “Een lang maar een goed debat”; hij liet overgaan tot de stemming. De meerderheid keurde met 17 stemmen tegen 15 het zonaal veiligheidsplan 2020-2025 goed. Het was alvast een voorafname op de komende discussie over het meerjarenplan 2020-2024.

We brachten deze discussie in livestream op 6 november. Hierboven kun je het debat herbekijken.
Info: in bijlage geven we het zonaal veiligheidsplan 2020-2025.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons