Wesley Sonck en Kevin Van der Perren voorgedragen tot ereburger van Ninove

    29 mei 2020

    NINOVE – Jan Arijs (Open VLD) stelde tijdens de virtuele gemeenteraad van 28 mei voor om Wesley Sonck het ereburgerschap van Ninove toe te kennen. Volgens het raadslid heeft Sonck voldoende bewezen aan alle voorwaarden te voldoen. Forza voegde daar ook kunstschaatser en Ninovieter Kevin Van der Perren aan toe, inmiddels al ereburger van Liedekerke.

    Het raadslid droeg tijdens een lofrede argumenten aan voor dat ereburgerschap. “We krijgen onze sportieve Ninovieter Wesley Sonck elke keer te zien in het tv programma ‘De Container Cup’. Daarin liet co-presentator Pedro verstaan dat het toch wel goed zou zijn mocht Wesley Sonck met zijn verdiensten uit het verleden in aanmerking kunnen komen voor het ereburgerschap van zijn stad. Ik denk dat we die voorzet kunnen binnenkoppen.”

    Carrière

    En dan volgde een overzicht van de carrière van de sportieve Ninovieter. Het ABC van het voetbal bij VK Ninove, daarna RWDM, Germinal Ekeren, RC Genk (gouden schoen in 2002), Mönchengladbach en Ajax. In die periode scoorde hij 24 keer voor de Rode Duivels in 55 interlands. Op het einde van zijn carrière keerde hij terug naar Belgische voetbalvelden, o.a. bij Club Brugge. Afsluiten deed hij bij eerste provincialer Appelterre, met zijn broer Kevin als aanvoerder.

    Wesley woont nog steeds in zijn geliefde wortelstad. “Hij zal niet nalaten om zijn band met Ninove in de verf te zetten. En tijdens het jaarlijkse carnaval laat hij zich evenmin onbetuigd. Kortom, de verdiensten van Wesley Sonck voldoen volledig aan de voorwaarden van het gemeenteraadsbesluit van 15 september 2015. Daardoor is het gepast om hem uit te roepen tot ereburger. Uiteraard kan dat pas gebeuren nadat deze gezondheidscrisis achter de rug is.”

    Ninovieter

    Wat een paar weken geleden nog een grapje op tv was, groeide voor Wesley Sonck dus uit tot een volwaardige voordracht als ereburger van de stad. Zijn sidekick Pedro Elias gaf hiertoe de aanzet. “Pedro jende me een beetje door andere sporters op te noemen, die het wel tot ereburger schopten in hun stad”, vertelde Sonck ons donderdagmiddag. “Waarom kunnen zij dat worden en jij niet?”

    De media pikten dit grapje op en gemeenteraadslid Jan Arijs maakte er werk van.

    Voelt Sonck zich vereerd om tussen grote namen als Dr. Frans Hemerijckx en Catherine De Bolle (Europol-baas) te staan? Hij klinkt genuanceerd: “Er zijn ongetwijfeld nog andere Ninovieters, die grote verdiensten hebben of hadden voor de maatschappij of die belangrijke bedrijven leiden, maar minder zichtbaar zijn.”

    De voormalige gouden schoen kan zich wel vinden in de argumentatie van Jan Arijs. “Ik ben inderdaad een op en top Ninovieter van ’t Velleken. Ik heb hier quasi altijd gewoond en mijn sportprestaties mogen toch best gezien worden. En ja, ik ben fier op mijn roots en zal de stad, voor zover mogelijk, altijd door dik en dun verdedigen.”

    Wesley Sonck zal dus de achtste ereburger van de stad zijn. Hij is na Rudy Van Snick de tweede sportman, die de eer te beurt valt (zie bijlage).

    Kevin

    Voor Ilse Malfroot en Guy D’haeseleer (Forza Ninove) kon daar gerust nog een sporter bij: kunstschaatser Kevin Van der Perren. Met zijn 13 deelnames aan EK’s, 10 WK’s en twee bronzen medailles eveneens een topsporter.

    Na enige discussie gingen de raadsleden, die nog wakker waren, daarmee akkoord. De gemeenteraad zal daartoe in september het reglement aanpassen, omdat momenteel maar 1 persoon per jaar ereburger kan worden.

    MLI – JTR

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons