Ninove 25 May 2020 - 17u42
Scattered Clouds
16.51°C

CurieuzeNeuzen: de resultaten voor Ninove

29 september 2018
CurieuzeNeuzen: de resultaten voor Ninove

NINOVE – Op basis van de metingen door de ‘CurieuzeNeuzen’, blijkt het met de luchtkwaliteit in Ninove en vooral in de deelgemeenten mee te vallen. Hoe meer verstedelijkt, hoe meer kans op mindere luchtkwaliteit. Hoe landelijker, hoe betere luchtkwaliteit. Vooral op plaatsen waar het verkeer stremt, ligt de hoeveelheid stikstofdioxide hoger. Een meetpunt zit boven de advieswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie.

'CurieuzeNeuzen Vlaanderen' heeft de concentraties van stikstofdioxide (NO2) in de buitenlucht in Vlaanderen zeer fijnmazig in kaart gebracht. Het project is een samenwerking tussen de Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij en de krant De Standaard. Stikstofdioxide is een belangrijke indicator voor luchtvervuiling door het verkeer.

In totaal waren 160 inwoners van Ninove en deelgemeenten geselecteerd. Een meerderheid van de Ninovieters woont op een plaats waar de impact van het verkeer op de luchtkwaliteit beperkt is.

Resultaten

De enige ‘hotspot’ is gemeten op de Aalstersesteenweg, ter hoogte van de Groeneweg, met 42,5 microgram per kubieke meter (µg/m³). Dat is net boven de advieswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): 40 µg/m³.

Vier meetplaatsen kleuren oranje (30-35 µg/m³):

 • op de Aalstersesteenweg (vanuit richting Denderleeuw) ter hoogte van kruispunt Den Doorn,
 • in de Geraardsbergesestraat (net voorbij cinema Central),
 • op Hemelrijk (ter hoogte van kruispunt Eendenplas),
 • in de Kattestraat (ter hoogte van de treinhalte van Okegem).

Zeven meetplaatsen geven een gele kleur (25-30 µg/m³):

 • op de Halsesteenweg (ter hoogte van het kruispunt Tramstatie),
 • in de Nieuwstraat (ter hoogte van kruispunt Eendenplas),
 • op de Leopoldlaan (ter hoogte van kruispunt ‘Trezekeskerk’),
 • op de Brakelsesteenweg (ter hoogte van kruispunt Den Os),
 • op de Albertlaan (net voorbij aansluiting met Ooststraat),
 • op de Denderhoutembaan (ter hoogte van Vesperweg/Langemuren),
 • aan de Denderkaai (ter hoogte van café Den Belleman).

Bijna driekwart kleurt donkergroen (15-20 µg/m³) of lichtgroen lichtgroen (20-25 µg/m³).

Naar schatting 10 % laat een blauwe kleur optekenen (10-15 µg/m³). Die plaatsen vind je terug in de deelgemeenten Nederhasselt, Aspelare, Appelterre-Eichem, Pollare, Meerbeke, Neigem en Denderwindeke.

Blijkt dus dat niet alleen het verkeer op zich een rol speelt, maar ook de plaatsen waar het verkeer geregeld stremt. In Ninove zijn dat onder andere de gekende kruispunten langs de ring en de wegen daar naartoe.

We leven natuurlijk niet 24/7 aan onze voordeur. Je kan dan wel best in de ‘blauwe’ Winnikse Peyenbeek wonen, maar als je bijvoorbeeld in Aalst op de Boudewijnlaan werkt, zit je op een purpere plek met 40-45 µg/m³ NO2.

Hoedanook vormen deze en andere gegevens een belangrijke insteek voor een beleidsvisie en maatregelen op termijn.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons