Ninove 01 Jun 2020 - 14u02
Scattered Clouds
14.56°C

‘Shop & Go’ parkeren is een schot in de roos

03 oktober 2018
‘Shop & Go’ parkeren is een schot in de roos

NINOVE – De 42 parkeerplaatsen 'Shop & Go' (S&G) overtreffen de verwachtingen. Schepen van Mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen) gaf een evaluatie na een jaar in gebruik. Namens zijn partij denkt hij ook aan een S&G-extra large met gratis parkeren gedurende twee uur.

S&G-parkeerplaatsen laten de gebruiker een half uur gratis parkeren op een aantal plekken in de binnenstad. Het initiatief kwam er een jaar geleden als een belangrijk onderdeel van het masterplan. Daarmee wou schepen van lokale economie Alain Triest (Open VLD) de handel in de binnenstad een extra stimulans geven. Het blijkt een schot in de roos.

Zijn college van mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen) presenteerde de cijfers. “Die zijn spectaculair. De 42 S&G-plaatsen lieten 1,1 miljoen parkeerbewegingen optekenen. Amper 30.000 duurden langer dan een half uur. Dat bewijst dat die 30 minuten tegemoetkomen aan een behoefte om korte boodschappen te doen.”

En dus wil hij het systeem uitbreiden. “Het huidig aanbod op Centrumlaan, Oudstrijdersplein en Graanmarkt is overbezet. Daar moeten we uitbreiden. Maar ook verderop in de aanpalende handelsstraten kunnen we er bijmaken. Ik denk aan de Weggevoerdenstraat, de Dreefstraat, de Geraardsbergsestraat en Preulegem.”

Extra large

Hij broedt zelfs op een nog gedurfder idee. “Op de parkings aan het centrum zouden wij een systeem van twee uur gratis kunnen invoeren. Zeg maar een S&G-extra large. Dat zou mogelijk zijn op het Twijdersplein, Paul De Montplein, de Abdijparking en aan de parking van de post en financiën. Het zijn locaties dicht bij het centrum voor de zogenaamde ‘fun-shoppers’. De huidige S&G-plaatsen zijn eerder voor de ‘run-shoppers’, die snel een krant of een artikeltje willen kopen in één winkel. Fun-shoppers kunnen twee-drie winkels bezoeken op de twee uur die we zouden voorzien.”

Die idee bracht Patrick Carael aan. “De grote baanwinkels hebben een groot voordeel: de gratis parking vlakbij. Met ons voorstel kunnen wij dit concurrentieel voordeel ten aanzien van de winkels in het centrum wegwerken. Op die manier lokken wij meer klanten naar onze centrumwinkels.”

De S&G-parkeerplaatsen hebben nu al een duidelijk gunstig effect op de mobiliteit in de binnenstad concludeert de schepen. “Het zoekverkeer van mensen, die rondrijden om een parkeerplaats te vinden, is nu al gedaald. Met die S&G-extra large kan dit verder dalen. Mensen kunnen de stad binnenrijden en kort bij de handelszaken parkeren, zonder het centrum zelf te bezwaren. We opteren dus voor een getrapt systeem: gratis randparkings zoals de Mallaard, dan een S&G-extra large van twee uur gratis parkeren en tenslotte het S&G met een half uur gratis.”

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons