Ninove 28 Mar 2020 - 23u56
Clear Sky
12.57°C

Combinatie van carnaval en Omloop Het Nieuwsblad zorgt voor extra alertheid bij stads- en veiligheidsdiensten

27 februari 2020

NINOVE – De carnavalsvierdaagse start met de kindercarnaval op zaterdag 29 februari en eindigt met de Wettelverbranding dinsdag 3 maart. Altijd een drukke periode voor de organisatoren en de verschillende veiligheids- en stadsdiensten. Daar fietst dan zaterdag nog eens de Omloop Het Nieuwblad doorheen. Drukte in het kwadraat.

We namen poolshoogte bij burgemeester Tania De Jonge over de voorbereidingen om die beredrukke periode door te komen. “We zijn al maanden op voorhand gestart met het overleg tussen de brandweer, de politie, de technische dienst en de dienst integrale veiligheid om de evenementen en de organisatie ervan op elkaar af te stemmen en tip top te organiseren”.

Veiligheid

Voor zaterdag, zondag en maandagnacht is een CP OPS opgericht: een operationele commandopost, die de verschillende hulpdiensten op het terrein coördineert. “Mocht er iets gebeuren, dan kunnen we onmiddellijk ingrijpen en zijn we goed voorbereid. Ik hoop dat het niet nodig is. Onze aandacht gaat volledig naar het veilig verloop en dat is niet te onderschatten. Zaterdag verwachten we tussen de 5.000 en 10.000 wielerliefhebbers, zondag 20.000 tot 25.000 mensen voor de stoet. Alles is zo goed als mogelijk in orde en de enkele werkpunten pakken we nog aan.”

Ondanks de grote verantwoordelijkheid kijkt de burgemeester toch uit naar carnaval. “Het is het grootste en mooiste feest van de stad. Daar komt dan nog eens dit prachtig evenement bij van de openingsklassieker.”

BE-Alert

Vorig jaar gooide de hevige wind roet in het eten. Wat als het zondag terug stormt? “Op basis van de evaluatie van vorig jaar, hebben wij aangepaste maatregelen genomen met een bijzonder nood- en interventieplan. Bij code oranje kunnen wij de dag voordien nog afgelasten. We houden de toenemende windsnelheden constant in het oog. In geval van zware wind zijn er duidelijke richtlijnen; alle carnavalsgroepen houden we via een BE-Alertsysteem systematisch op de hoogte.”

Een eventuele verplaatsing van de stoet naar een latere datum is praktisch niet mogelijk. “Veel groepen treden ook elders aan. Maar als er zondag geen stoet zou zijn, dan trekken wij op maandagavond in vol ornaat door de stad. Dat is het allerslechtste scenario, waar we niet van uitgaan.”

MLI

Burgemeester Tania De Jonge: "Carnaval ligt me nauw aan het hart, want dat is het feest van de vriendschap."

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons