Ninove 24 Mar 2019 - 02u17
Mist
11.12°C

De geschiedenis van de Ninoofse abdijmolens verteld

06 november 2018

NINOVE – De abdij beheerde op haar beluik ooit twee watermolens en een windmolen. Daarvan zie je nog enkele restanten en een gedenkplaat op de hoek van de Dam en het Kerkplein. Georges Souffreau reconstrueerde de interessante geschiedenis van die pre-industriële molens en bundelde deze in een brochure.

Georges is met deze nieuwe uitgave niet aan zijn proefstuk toe. Al heel lang bestudeert hij de geschiedenis van water- en windmolens op het grondgebied van (groot) Ninove. Dit keer focuste hij op de molens van de Ninoofse abdij.

“Binnen het abdijbeluik van de Norbertijner abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus, aan de rand van de stad  Ninove, bevonden zich gedurende eeuwen twee watermolens en één windmolen. De korenwatermolen was de eerste molen die de abdij bezat. Daarvan is al in het jaar 1137 sprake en tot het jaar 1935 zal deze in bedrijf blijven. Hij lag aan het Kloosterplein op de Beverbeek en zorgde voor de bevoorrading van het klooster: meel, gerst, mout (voor bier), haver en zwijnaard (voor de beesten). Nu nog kunnen we de restanten van de gebouwen bewonderen. De Fransen verkochten deze watermolen in 1797 aan de brouwerij De Cooman-Van Santen.”

In of naast de korenwatermolen, op dezelfde Beverbeek, bevond zich al vanaf het jaar 1167 de slagwatermolen van de abdij. “Uit voornamelijk raap- en lijnzaad sloegen ze gedurende eeuwen olie voor gebruik in de keuken en als verlichting. De overgebleven koeken voederden ze aan de beesten. Na 1522 vinden we over deze molen niets meer in het archief. Waarschijnlijk is hij gedurende de troebele tijden van de zestiende eeuw verwoest en nadien niet meer heropgebouwd.”

Binnen hetzelfde abdijbeluik, aan de noordkant en dichtbij de weg naar Okegem, stond al van voor 1436 een houten korenwindmolen. ”Ook deze windmolen had een lange geschiedenis achter zich. De wind- en watermolens werden meestal aan dezelfde molenaar verpacht. Op die manier kon hij, ook bij gebrek aan water, met de wind malen. Ook deze windmolen verkochten de Fransen. In 1834 was Domien van Lierde eigenaar, maar de molen is al in 1843 gesloopt.”

De geschiedenis van deze drie molens zocht Georges voornamelijk op in het rijke maar onvolledige archief van de Ninoofse abdij in Gent. “Ik geef in mijn boek niet alleen de molengeschiedenis weer. Tussendoor verneemt de lezer iets meer over het reilen en zeilen van deze roemruchte abdij, met uittreksels uit de aantekeningen van de prelaten.”

Deze studie een schatkamer aan historische gegevens. Het werk telt 150 bladzijden, in zwart-wit gedrukt maar rijk geïllustreerd met tekeningen, kaarten en foto’s. Georges Souffreau geeft het uit in eigen beheer en een beperkte oplage.

Praktisch

  • Kostprijs: € 12,00.
  • Bestellen: Georges L. Souffreau, Bosstraat 30 9550 Woubrechtegem - 053-62 76 93 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – Bank: IBAN BE37-8508-1209-6728 BIC SPAABE22 – Port binnenland: € 4,20.
  • Boek ook af te halen (en te betalen) bij: Robert Smet, Brusselsesteenweg 344 9402 Meerbeke – Tel: 054-32 48 25

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons