Ninove 23 May 2019 - 02u41
Overcast Clouds
17.41°C

Ninoofs dialect in de kijker: tentoonstelling, lezing en woordenboek

01 december 2018
Ninoofs dialect in de kijker: tentoonstelling, lezing en woordenboek

NINOVE – Erfgoedcel Denderland rondt het ‘Jaar van het Dialect’ af met een tentoonstelling en een lezing in Ninove. Niet toevallig in de week dat ‘Algemieën Bekoest Nienofs’, het tweede Ninoofs Dialectwoordenboek, wordt voorgesteld.

In vier van de vijf gemeenten van Erfgoed Denderland koos de bevolking reeds het Schoonste Dialectwoord. Voor Ninove is dit ‘vazjelink’. Tijdens een tentoonstelling ‘Dialect in Denderland’ kun je vanaf 5 december op tientallen filmpjes de rijkdom horen van de 37 dialecten in Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove. Dankzij een authentieke dialectklapper in elk dorp luister je naar lokale anekdotes, recepten van streekgerechten, verhalen over dorpsfiguren of markante gebeurtenissen uit het verleden. Aan de hand van de parabel van de verloren zoon vergelijk je de dialecten van de 37 deelgemeenten in Denderland.

Prof. Jacques Van Keymeulen

De ligging van Denderland, pal op de grens tussen de Vlaamse en de Brabantse dialecten, was bepalend voor de ontwikkeling van de volkstaal. Ninove, Denderleeuw en Aalst hebben een uitgesproken Brabants dialect; Erpe-Mere en Lede ‘klappen’ eerder (Oost-)Vlaams.

Professor-emeritus Jacques Van Keymeulen behandelt tijdens zijn lezing op 06 december de drie dialectgroepen in Nederlandstalig België (Vlaams, Brabants en Limburgs) en meer specifiek de dialecten van de Dendersteek. Hij doceerde aan de U Gent ‘historische taalkunde’ en ‘variatielinguïstiek’. Hij is voorzitter van 'Variaties’ (koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed in Vlaanderen) en wordt wel eens ‘de laatste dialectprof’ van Vlaanderen genoemd.

Volgens hem is elk traditioneel dialect de voorzetting van taalvormen uit het verleden, mondeling overgeleverd. Een bepaald dialect is om economische en politieke redenen toonaangevend geworden en leverde de standaardcultuurtaal. De andere dialecten zijn taalkundig en communicatief even waardevol, ze hebben alleen minder geluk gehad.

De professor zal ook het nieuw Ninoofs Dialectwoordenboek introduceren op 09 december, in goed gezelschap van de Ninoofse bellenman.

Algemieën Bekoest Nienofs

Het Ninoofs Dialectwoordenboek is veel meer geworden dan een klassiek woordenboek. Het boek bevat een lijst van meer dan 5.500 woorden, alfabetisch gerangschikt. Elk dialectwoord krijgt een pittige omschrijving met voorbeeldzinnen. De lijst is creatief doorspekt met recepten, Nienofse volks- en kinderliedjes, aftelrijmpjes en cartoons van Rufijn De Decker. Ook 1.300 typische uitdrukkingen en zegswijzen staan opgelijst per thema. Er is tenslotte aandacht voor de originele benamingen van carnavalsgroepen, oude straatnamen en klinkende bijnamen van oude Ninovieters.

De voorstelling van ‘Algemieën Bekoest Nienofs’ belooft een gezellig uurtje Ninoofs amusement met enkele beschouwingen door - alweer - professor Jacques Van Keymeulen, heel veel Ninoofse muziek, poëzie en toneel. De Ninoofse Belleman praat alles aan mekaar.

Praktisch

  • Tentoonstelling: 5 tot 29 december 2018 – Leescafé Bib, Graanmarkt 12 Ninove – Tijdens de openingsuren van de bibliotheek – Info in de bibliotheek via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 054-32 40 04.

  • Lezing Jacques Van Keymeulen: donderdag 6 december om 20 uur – Zaaltje van de bibliotheek, Graanmarkt 12 Ninove – Gratis, maar graag reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 054-32 40 04.

  • Boekvoorstelling ‘Algemieën Bekoest Nienofs’: zondag 9 december om 10.30 uur – CC De Plomblom, Graanmarkt 12, Ninove – Gratis – ‘Algemieën Bekoest Nienofs’ is vanaf 10 december te koop in het Oud Stadhuis (Oudstrijdersplein), de Hospitaalkapel (Burchtstraat) en verschillende handelszaken en boekhandels van Ninove, kostprijs 20 euro – Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

MLI

De winnaars van onze wedstrijd over het Ninoofs Dialectwoordenboek

Het antwoord op de 6de wedstrijdvraag, het vervolg van het liedje dat Marie-Claire zong, is: "...dan zie je heer steire!". De winnaar van dit deeltje van de wedstrijd is deze keer MARC VAN DER HAEGEN.

Hij en alle andere winnaars krijgen een personnlijke uitnodiging en een bon om hun Dialectwoordenboek af te halen op de Boekvoorstelling op 9 december a.s.

  • Wedstrijd deel 1: Tim en Nele Asselman
  • Wedstrijd deel 2: Eric De Troyer
  • Wedstrijd deel 3: Eric en Hilde Bellemans-Wachtelaer
  • Wedstrijd deel 4: Jeanine De Dobbeleer
  • Wedstrijd deel 5: Rik De Troyer
  • Wedstrijd deel 6: Marc Van Der Haegen
De boekvoorstelling ‘Algemieën Bekoest Nienofs’ heeft plaats zondag 9 december om 10.30 uur in het CC De Plomblom, Graanmarkt 12 Ninove.

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons