Ninove 20 Jul 2019 - 03u28
Scattered Clouds
23.83°C

Cinema Central blaast 100 kaarsjes uit

12 januari 2019

NINOVE – Als kleine buurtcinema standhouden tussen al de megacomplexen is geen sinecure. Cinema Central in de Lavendelstraat heeft zich telkens weten heruit te vinden en viert dit jaar zijn 100ste verjaardag.

Er zijn weinig stamboek-Ninovieters, die nooit naar Cinema Central geweest zijn. Sommigen deden daar hun eerste lief op, anderen kwamen er gebiologeerd kijken naar hun Hollywoodhelden en voor velen was naar de cinema gaan indertijd vaste wekelijkse prik.

De eerste eigenaar, Aalstenaar Achiel Wouters, begon in 1919 met een bioscoop in de Lavendelstraat. De ouders van Paul Raes baatten indertijd een cinemazaal uit in Denderhoutem, maar namen de Central over in 1960. “Precies op carnaval Ninove”, weet Paul Raes nog goed. “Ik was 15 jaar en vooral mijn moeder zag de mogelijkheden. Terecht, want we realiseerden in die tijd tot 50-maal de omzet van onze zaak in Denderhoutem. Voor de rangorde om nieuwe films te vertonen kwamen wij na Brussel en Aalst. Toen was 5 km voor de mensen een wereld van verschil. Vroeger ging Jan en alleman naar de plaatselijke cinema.”

Digitalisering

Paul nam nadien de zaak over van zijn ouders en baat de bioscoop nog altijd uit, samen met zijn broer en zuster. De opkomst van de video en zeker van de dvd betekende natuurlijk zware concurrentie. “Als je een film nieuw speelde, bleken sommigen die elders gezien te hebben of kwam de digitale versie al een week later uit. Maar wij hebben ons aangepast. Er kwamen nieuwe stoelen en de grote zaal hebben wij in twee kleinere en knussere zalen onderverdeeld. We hebben zelfs nog de mogelijkheid om een derde zaal in te richten.”

En de digitalisering heeft voor de uitbater ook zijn voordelen gehad. “Vroeger duurde het toch anderhalf uur om een film op te steken en af te stellen. Het terugspoelen van 5 km pellicule nam algauw 25 minuten in beslag. Nu moet ik niet meer met die zware spoelen zeulen; ik steek de harde schijf in de server en de vertoning kan beginnen. Het beeld is altijd perfect; klank, licht, trailers en dergelijke: dat is op voorhand geregeld. Ik kan het geheel bij wijze van spreken bedienen van achter mijn toog.”

Geen reden dus om te stoppen. “Cinema als nooit voorheen” prijkt terecht boven de toegang in de Lavendelstraat.

Info: Cinema Central.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons