Ninove 21 Aug 2019 - 05u10
Clear Sky
10.83°C

Focus op Clement Herremans en Paul Cieters

10 februari 2019
Focus op Clement Herremans en Paul Cieters

NINOVE – Fotokring Focus organiseert zaterdag 16 februari 2019 een jubileumviering voor Clement Herremans. Daarvoor zijn oude diareeksen in een nieuw digitaal jasje gestoken. Tegelijk is dit een eerbetoon aan Paul Cieters, die vaak zijn gedragen stem verleende aan de diareeksen van Clement.

Clement Herremans is 50 jaar lid van Fotokring Focus, 45 jaar actief in het bestuur waarvan 40 jaar als schatbewaarder, 15 jaar wedstrijdcommissaris in de Oost Vlaamse Unie van fotokringen. Als fotograaf verstaat hij de kunst om mensen in hun kader te plaatsen en landschappen en gebouwen in al hun eigenheid te fotograferen. Hij was een meester in het zwart-wit-genre maar evolueerde mee met de moderne tendensen en verdiepte zich in de digitale verwerkingsprogramma’s.

Diareeksen

Hoofdzakelijk in de jaren ’80 was hij heel actief én succesvol in het maken van diareeksen. Alle Pollaarse en Winnikse coryfeeën zijn voor zijn lens gepasseerd. Niet alleen de lokale bevolking maar ook nationale en internationale jury’s keken naar zijn werk en zagen dat het goed was, zeer goed zelfs. In 1982 won hij de eerste prijs in de categorie documentaire met ‘Lintjes worden blommen’. Op 1 juni 1984 behaalde hij de eerste prijs over alle disciplines; voor de reeks ‘Dagelijks brood’ kreeg hij de medaille van koning Boudewijn.

Het waren absolute hoogtepunten, niet alleen voor de fotograaf maar evenzeer voor de tekstschrijver, die ook de teksten insprak: Paul Cieters. Paul is op 19 juli 2017 overleden en een eresaluut vanwege de fotoclub is op zijn plaats. In dit eerbetoon willen ze graag de nauwe en goede band tussen Clement en Paul naar voor brengen. Clement nam de beelden en maakte er een reeks van. Paul schreef de tekst en gaf de reeks een ziel door deze zelf in te spreken.

Het eerbetoon aan beide cultuurmensen bestaat ondermeer uit de projectie van de volgende diareeksen:

 • Lintjeswerk, blommen maken met lintjes en wat draad.
 • Stoelen vlechten met verbluffend eenvoudig en weinig gereedschap.
 • In de Meerbeekse Dokstraat vormen Roger en Bart Van Laethem klei om tot bakstenen.
 • Veerle, een kunstenares uit Denderwindeke, begint met een schets en eindigt met een prachtig juweel.
 • De broer van Clement leert ons fruitwijn maken en je leert hoe je wijn dan het best bewaart.
 • Mitjes bakt brood op ambachtelijke wijze.
 • We zien hoe het artisanale garnalenvissen on de Noordzee.
 • Op een Winnikse boerderij smeedt een kalfje dat met de keizersnede ter wereld kwam, onmiddellijk grootse plannen.
 • We bezoeken enkele kloosters en kappellen, klein en groot, zowel veraf als dichtbij.
 • Interpretaties van liedjes van Liesbeth List, Jef Elbers en Willem Vermandere.

Praktisch

 • Datum en tijdstip: zaterdag 16 februari 2019 met projecties om 14.30 uur en 19.30 uur; elke projectie duurt 2 maal 50 minuten met telkens een pauze.
 • Plaats: Trefpunt, Bokkendries 9 Denderwindeke
 • Toegangsprijs: gratis.
Info: Focus Ninove.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons