Ninove 21 Aug 2019 - 04u32
Clear Sky
10.83°C

Erfgoedwandeling in tabaksdorp Appelterre

25 april 2019
Erfgoedwandeling in tabaksdorp Appelterre

APPELTERRE – Postzegelkring Ninove organiseert zondag 28 april 2019 een erfgoedwandeling, die de geschiedenis van Appelterre en de tabaksteelt belicht.

Sinds het einde van de 19de eeuw is Appelterre bekend als het tabaksdorp. Dat kwam enerzijds door de kweek van dat gewas, anderzijds door de verwerking ervan in sigaren- en sigarettenfabrieken in lokale familiebedrijven, tot ver in de 20ste eeuw.

De geschiedenis van het dorp gaat uiteraard verder in de tijd terug. Een oudste vermelding van Appelterre vinden we in 1218 als Aptres, een jaar later als Apeltres. Uit 1238 dateert Apeltren en Appelterre schrijft men al in 1257.

De naam bestaat uit ‘appel’ en ‘tre’ of boom. Hij betekent dus een plaats waar appelbomen groeien. De abdij van Ninove, het Sint-Gertruikapittel van Nijvel en ook het Sint-Janshospitaal van Gent bezaten er eigendommen en pachthoeven. Al in de 17de eeuw is Eichem bij Appelterre gevoegd.

Postzegelkring Ninove organiseert zondag 28 april 2019 een erfgoedwandeling. Gids van de dag is Kristoff Van Santen, bekend als het ‘levend archief van Appelterre’. Het dorp aan de Dender kent voor hem geen geheimen. Tijdens de wandeling zal hij oude prentkaarten en foto’s tonen uit zijn unieke verzameling: zo kan de wandelaar vroeger vergelijken met nu.

Praktisch

  • Datum en tijdstip: zondag 28 april om 14 uur.
  • Verzamelplaats: het oude kerkhof in de J.B. Van Langenhaeckestraat, daar is voldoende parkeerruimte.
  • Halfweg is een pitstop voorzien.
  • Deze gratis wandeling duurt ongeveer 2,5 uur.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons