Ninove 21 Aug 2019 - 04u33
Clear Sky
10.83°C

De nieuwe parochie voor heel Ninove heet Sint-Corneliusparochie

25 april 2019
De nieuwe parochie voor heel Ninove heet Sint-Corneliusparochie De 'dekenij' in de Biezenstraat is voortaan het hart van de nieuwe parochie Sint-Cornelius voor Ninove en alle deelgemeenten.

NINOVE – De Sint-Corneliusparochie is voortaan de nieuwe naam voor het samenwerkingsverband voor alle bestaande parochies van Ninove en deelgemeenten. De Gentse bisschop Luc Van Looy betekende deze beslissing, die van kracht wordt op 1 mei 2019.

Bij decreet van 15 augustus 2016 is de indeling van het bisdom Gent in dekenaten gewijzigd door de oprichting van tien nieuwe dekenaten. Ninove behoort tot het dekenaat Aalst. Dit omvat 6 parochies: Aalst-Linkeroever, Aalst-Rechteroever, Aalst-Hopparochie, Denderleeuw-Haaltert, Ninove en Erpe-Mere

Op 1 september 2016 is voor elk van deze dekenaten vastgesteld om de bestaande parochies op te nemen in een samenwerkingsverband van de ‘nieuwe parochie’. Voor elke nieuwe parochie is een pastoor-moderator benoemd. In Ninove is dit pastoor Alexander Vandaele.

De invoering van de nieuwe structuur van pastorale samenwerking is op 26 augustus 2016 meegedeeld aan de dekens, priesters, parochie-assistenten, leden van de dekenale ploeg en de begeleiders van de dekenaten. Via een digitale diocesane nieuwsbrief is op 1 september 2016 ook het brede publiek ingelicht.

Deze Ninoofse parochie bestaat uit de huidige 13 parochies:

 • Appelterre-Eichem, Sint-Gertrudis;
 • Aspelare, Sint-Amandus;
 • Denderwindeke, Sint-Petrus;
 • Lieferinge, O.L.V.-Lichtmis;
 • Meerbeke, Sint-Petrus;
 • Nederhasselt, Sint-Amandus;
 • Neigem, Sint-Margriet;
 • Ninove, O.L.V.-Hemelvaart
 • Okegem, O.L.V.-Presentatie;
 • Outer Herlinckhove, Sint-Amandus;
 • Outer Lebeke, Sint-Antonius van Padua;
 • Pollare, Sint-Christoffel;
 • Voorde, Sint-Pietersbanden.

Sint-Cornliusparochie

Elke nieuwe parochie krijgt ook een eigen naam als uitdrukking van de samenwerking. De nieuwe parochie in Ninove heeft aan de bisschop een voorstel van naam voorgelegd: de heilige Cornelius.

Bisschop Van Looy heeft dit voorstel aanvaard. Vanaf 1 mei 2019 is dit voortaan de naam van de nieuwe parochie.

Info: Sint-Corneliusparochie NinoveOmtrent Cornelius en het Corneliusschrijn.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons