Ninove 14 Oct 2019 - 12u44
Clear Sky
12.78°C

Ninoofse verenigingen overleggen over cultuurbeleid

19 juni 2019
Ninoofse verenigingen overleggen over cultuurbeleid

OKEGEM – De cultuurverenigingen gingen op 28 mei in overleg met de schepen van cultuur Henri Evenepoel (Open VLD) en zijn diensten in buurthuis ’t Kouterken.

Volgens de cultuurschepen vormt in het nieuw meerjarenbeleidsplan de cultuur een bindmiddel tussen verschillende wijken, achtergronden en culturen. Pure cultuurbeleving kan in de bib, het cc De Plomblom, de nieuwe accommodatie in de Liberale Kring en de vroegere conciërgewoning aan het oud stadhuis (in hoeverre budget dit toelaat). Ook op erfgoed ligt de focus, met het historisch spektakel ‘Ninove 1692’.

Jonge kunstenaars wil men ook de mogelijkheid geven om cultuur te beleven en te creëren door hen plekken te geven waar ze kunnen experimenteren.

De verenigingen schoven zelf een aantal aandachtspunten naar voor.

  • De (bevestiging van een ) reservatie in De Plomblom kan sneller. Verenigingen vragen ook een sneller zicht op de vrije data. De schepen hoopt op de zaal van de Liberale Kring (capaciteit van 200 man - foto hieronder) om vanaf volgend jaar De Plomblom wat meer te ontlasten.
  • Een korting voor de verengingen zou wenselijk zijn, evenals een nieuwe subsidie voor de huur van professioneel materiaal.
  • Het verouderde buurthuis van Okegem is onderdeel van een algemeen probleem. Al toont De Kassei in Lieferinge dat een actieve samenwerking tussen stad en verenigingen werkt als zij actief het heft in handen nemen.
  • Er waren vragen naar meer basismateriaal voor de buurthuizen (borden en bestek), ondersteuning van de vzw’s die de parochiehuizen runnen, meer accommodatie voor buitenactiviteiten (een groter buitentheater bijvoorbeeld).

Subsidies

De verenigingen kregen een warme oproep om mee in te stappen in de UITPAS. Een aansluiting daarbij kan jaarlijks een extra toelage opleveren; voor 2018 komt dat overeen met € 123 euro.

Er zijn in totaal 97 erkende culturele verenigingen in Ninove. Het aantal verzamelde bonuspunten stijgt jaar na jaar: het bewijs van de organisatie van meer activiteiten.

Extra bonuspunten voor het boeken van artiesten kunnen verenigingen slechts krijgen mits bewijsstukken (contract of betalingsbewijs).

De aanvragen voor de projectsubsidies komen vlot binnen. De opvolging door de verenigingen gaat dikwijls de mist in, vaak omwille van het niet indienen van een inhoudelijk en financieel verslag met bewijsstukken.

Er waren tenslotte drie aanvragen voor projectsubsidie: de heruitgave van het dialectwoordenboek (€ 250 toegekend), 35-jarig bestaan van Teledienst en het Flierefluiterfestival van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Meerbeke.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons