Ninove 02 Jun 2020 - 20u43
Scattered Clouds
27.4°C

De boeiende geschiedenis van de dialecten

17 september 2019
De boeiende geschiedenis van de dialecten

MEERBEKE/OKEGEM – De lokale afdeling van het Davidsfonds nodigde dé dialectenexpert Jacques Keymeulen uit voor een begeesterende lezing over de dialecten in ons Denderland. Afspraak vrijdag 4 oktober in buurthuis ’t Kouterken.

Sinds 2018 staat 'vazjelink' bekend als het mooiste dialectwoord van (Groot) Ninove. Een zilveren medaille was voor 'koeëpoesjerau' en brons ging naar 'skofferdauinen'.

De Vlaming is dol op zijn dialect (maar spreekt het niet meer vaak); het is eigenlijk immaterieel cultureel erfgoed dat we moeten koesteren. Wat zo mooi is aan dialecten, is dat je er een harde boodschap veel zachter in kunt overbrengen dan in het Standaardnederlands. Dat je er je eigenheid in kwijt kunt.

Ereprofessor Jacques Van Keymeulen was jarenlang (sinds 1980) wetenschappelijk medewerker aan het 'Woordenboek van de Vlaamse Dialecten'. De professor doet in ’t Kouterken de boeiende geschiedenis van het dialect uit de doeken. Hij laat ook zien hoe deze taal bewaard en bestudeerd wordt. De focus ligt natuurlijk op het dialect van het Denderland. De ouderen zullen veel herkennen en voor de jongeren is deze lezing een kans om kennis te maken met de taal van vroeger en te zien hoe die met de tijd evolueert.

Praktisch

  • Datum en tijdstip: vrijdag 04 oktober 2019 om 20 uur.
  • Plaats: buurthuis ’t Kouterken, Kouterbaan 28 Okegem.
  • Inschrijven: niet noodzakelijk, maar het mag met opgave van naam en aantal personen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 054-33 37 91 (Cecile Appelmans).
  • Toegangsprijs: cultuurkaarthouders € 4 en niet-leden € 6 (ter plaatse te betalen).

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons