Ninove 28 Feb 2020 - 15u30
Lichte regen
5.44°C

Mariette Vanhalewijn over haar leven en werk

22 januari 2020

MEERBEKE – Sinds ze op heel jonge leeftijd leerde lezen en schrijven, zijn deze beide elementen van wezenlijk belang geweest in het leven van Mariette Vanhalewijn. Op haar tachtigste vormen ze nog altijd de dubbele rode draad in haar dagelijkse besognes. Wij hadden met haar een boeiend gesprek.

Dat zij haar hele leven met taal en tekst te maken zou krijgen, lag haast van in haar kleutertijd vast. Als jongste van een gezin uit het West-Vlaamse Meulebeke, leerde ze al snel lezen. Dat bleek voor haar het prille begin van een rijke literaire carrière. Zij vertelt ons daarover bij haar thuis, met uitzicht op de tuin waarin de winter geen winter wil zijn.

Uitgeverij-drukkerij Lannoo in Tielt lag op haar schoolweg en na haar middelbare studies kon ze hier aan de slag als uitgeverij-assistente. Daarna verkaste zij naar Nygh & Van Ditmar in Den Haag en vanaf 1965 was ze full time journaliste bij De Standaard. Naast artikels en interviews over culturele en sociale thema's, stelde zij er ook wekelijks de Stipkrant samen, de jeugdbijlage van de kranten van de Standaardgroep.

Haar eerste boek ‘Kleine Wereld’ verscheen begin de jaren ’60, een samenwerking met fotograaf Walter De Mulder. Ze kan zich nog altijd die eerste ervaring voor de geest halen: een boek van haar eigen hand, dat een uitgeverij blijkbaar de moeite waard vond om te publiceren.

Waar sommige auteurs na een geslaagd debuut kampen met een ‘writer’s block’, heeft Mariette nooit last gehad van ‘het witte blad’. Integendeel. Haar eerste kinderboek ‘Het meisje Marleentje’ was eveneens succesvol en kende vele herdrukken. Vanaf 1967 gaf ze bij uitgeverij Lannoo een reeks Simon-boeken uit, met tekeningen van de gekende Jaklien Moerman. Daarna volgden nog vele boeken. Onder andere ‘Kleine Adam’ in 1983, bekroond met de driejaarlijkse staatsprijs voor jeugdliteratuur. Het is een mijlpaal in de jeugdliteratuur en in heel wat talen vertaald.

Een eigen kijk

Ze heeft altijd voor kinderen geschreven en doet dat nog steeds. “Kinderen hebben een heel eigen kijk op de wereld. Ik gebruik wel veel verbeelding, maar het zijn geen sprookjes; mijn verhalen hebben altijd een band met de werkelijkheid.”

En nee, schrijven is niet zitten wachten tot de verlichting en de inspiratie binnenvallen. Ze schrijft vaak korte zinnen en gedachten op papier. Later ziet ze of er meer in zit. En dan volgt het ambacht met veel schrappen, herschrijven en opnieuw formuleren tot de tekst en het verhaal juist zitten. “Als je een verhaal naar een uitgeverij stuurt, moet het af zijn. Dat heb ik geleerd in mijn vroegere job bij de uitgeverijen.”

Feest

Mariette Vanhalewijn blaast op 24 januari 2020 tachtig verjaardagkaarsjes uit. De Ninoofse bib vond dit een mooie aanleiding voor een feestje. Zaterdag 25 januari kunnen al haar jonge en oudere lezers een favoriet verhaal komen voorlezen. Om 11 uur opent een tentoonstelling met foto’s, documenten en het hele oeuvre van Mariette Vanhalewijn. En er is ook taart.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons