Ninove 28 Feb 2020 - 15u56
Lichte regen
5.44°C

Erfgoedraad op zoek naar klinkend erfgoed

17 januari 2020
Erfgoedraad op zoek naar klinkend erfgoed Een dakruiter met klok.

NINOVE – De Ninoofse erfgoedraad bereidt een boek en andere initiatieven voor over dit Ninoofs klinkend erfgoed. Daarom een warme oproep om zoveel mogelijk klokken te melden.

De erfgoedraad startte in juni 2017 een project ‘Klinkend Erfgoed’. Voorzitter Rita Scheerlinck: “De voornaamste motivatie was de wijziging in het kerkelijk en parochiaal landschap. De Hospitaalkapel en de Sint-Theresiakerk zijn al onttrokken aan de eredienst. Op termijn zal dat ook gebeuren met andere Ninoofse kerken. Er zijn ook kerken, die een neven- of herbestemming zullen krijgen. Die evolutie kan de toekomst van cultureel erfgoed zoals kerkklokken en orgels hypothekeren.”

Een groep erfgoedwerkers heeft de afgelopen jaren dit klinkend erfgoed grondig geïnventariseerd. De groep beklom alle kerktorens van Groot-Ninove voor observaties, opmetingen, foto- en geluidsopnames. Ze zochten in archieven naar informatie over de geschiedenis van de klokken, het wijdingsritueel, de evolutie van handbel naar luiklok enz.”

Dat vele speurwerk zal de komende twee jaar resulteren in verschillende projecten. Er is een boek over het Ninoofs klinkend erfgoed in voorbereiding. Het geïnventariseerde erfgoed zal je ook digitaal kunnen raadplegen. Er komen lezingen, orgelconcerten en een zomerse fietstocht.

Gezocht: klokken en aanverwanten

In afwachting lanceert de erfgoedraad een oproep. Heb je weet van verborgen, onzichtbare of ‘geheime’ klokken of ken je kapellen, boerderijen of andere gebouwen waarop een dakruiter met klok of ander klein klinkend erfgoed prijkt? Of heb je nog postkaarten of foto's liggen van verdwenen klokken? Meld het aan de erfgoedraad. Zo zal de inventaris nog vollediger en het project nog rijker zijn.

Meldingen (naam van gebouw, adres, indien mogelijk een foto) mag je doen bij de dienst cultuur.

Info: Cultuurdienst Oud Stadhuis, Oudstrijderplein 6 Ninove – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 054-31 32 87.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons