Ninove 28 Feb 2020 - 15u23
Lichte regen
5.44°C

Ninoofse kerkpraktijk: doopsels dalen verder, maar andere cijfers blijven stabiel

21 januari 2020
Ninoofse kerkpraktijk: doopsels dalen verder, maar andere cijfers blijven stabiel

NINOVE – Ieder jaar peilt het bisdom naar het aantal doopsels, huwelijken en uitvaarten. Ook de Sint-Corneliusparochie hield alle gegevens bij van het afgelopen jaar.

Er waren in totaal 149 dopelingen in de kerken van Ninove en deelgemeenten. Daarnaast hebben 197 kinderen deelgenomen aan de eerste communievieringen en waren er 195 vormelingen. Er zijn 21 kerkelijke huwelijken gesloten en 165 kerkelijke uitvaartdiensten gehouden.

Het bisdom vraagt ook naar het aantal aanwezige gelovigen (inclusief kinderen, zangers, lectoren, enz.) bij de eucharistievieringen op zaterdagavond en zondag. Pastoor Alexander Vandaele: “In Groot-Ninove komen we uit op een gemiddelde van 764 gelovigen. Tijdens de kerstvieringen konden we rekenen op 1.602 aanwezigen. Dit is alvast een verbetering sinds vorig jaar. Wat betreft de uitvaarten, had ik gerekend op een sterke afname, ondermeer door het nieuwe crematorium in Aalst. Maar eigenlijk hadden we in 2019 zelfs een uitvaart meer.”

Al zijn voor pastoor Alexander cijfers relatief. “Je moet dat natuurlijk op langere termijn bekijken. De afgelopen vier jaar zijn er minder doopsels en communies, maar geen grote dalingen. Dat hangt ook samen met grotere of kleinere geboortejaren en de toename van mensen met een migratieachtergrond. Uiteraard waren er twintig jaar terug meer kerkgangers, maar de cijfers zijn niet zorgwekkend. Ik stel integendeel vast dat meer mensen naar onze vieringen komen dan drie jaar terug.”

In vergelijking met grote steden en agglomeraties heeft Ninove zelfs nog vrij veel abonnees op Kerk & Leven. “In Antwerpen en Gent bijvoorbeeld gebeurde een fenomenale val. Hier zijn er 1.500 abonnees, dat is gigantisch veel. We klagen misschien veel, maar eigenlijk is daar niet altijd een reden toe. We spreken nog altijd een groep mensen aan. Of het de voorbode van de uitdieping is, weet ik niet. Het is wellicht nog wat te vroeg om dat al te stellen. Ondertussen werken en zaaien we verder.”

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons