Cannot get Ninove location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Volgend jaar eerste patatten en tomaten van ‘Het Graafland’

21 juni 2018
Volgend jaar eerste patatten en tomaten van ‘Het Graafland’

NINOVE – Met een eerste symbolische spadesteek gaf milieuschepen Wouter Vande Winkel groen licht voor de realisatie van het volkstuinencomplex 'Het Graafland' aan de Meerbekeweg. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om tot deze finale fase te komen.

De naam is een suggestie van gemeenteraadslid Kurt Van Den Driessche na een rondvraag onder geïnteresseerden. Als historicus is schepen Vande Winkel maar wat blij met deze keuze. “De huidige inplantingsplaats ligt op de scheiding tussen het oude graafschap Vlaanderen en het voormaige hertogdom Brabant. Deze historische context past tegelijk ook goed bij de feitelijke activiteiten van het graven en spitten in volkstuintjes.”

De realisatie van dit complex is een werk van zeer lange adem geweest met een eerste aanzet in 1996 door de toenmalige schepen Jacques Timmermans. Wouter Vande Winkel: “De volkstuintjes waren onderdeel van het BPA Burchtdam. De voorschriften toentertijd met een klassieke dambordindeling strookten echter niet met onze visie waar veel aandacht gaat naar een organische indeling en gemeenschapsvorming. Daarbij kwamen nog de aangescherpte regelgeving inzake waterhuishouding, de tegenslagen met de eerste ontwerper en de zoektocht naar een aannemer.”

Maar deze problemen zijn uiteindelijk van de baan, mede dankzij de inzet van de dienst Leefmilieu en een groep geëngageerde burgers. “We hadden niet alleen oog voor de biologische teelt, maar ook voor een inrichting, die de gemeenschapsvorming stimuleert. En dat weerspiegelt zich in de organisatie: tuinkamers, een clubhuis, het delen van groter werkmateriaal, een gemeenschappelijk tuinhuisje. Het is dus niet elk op zich op zijn eigen perceel.”

Ontmoetingsplek

Volkstuintjes zijn een absolute noodzaak in een verstedelijkte omgeving. “Je hebt enerzijds oudere mensen, die hun huis met tuin inruilden voor een appartement. Anderzijds jonge gezinnen met een huis zonder of met een kleine tuin. Een perceeltje op Het Graafland zou voor hen heel wat betekenen. De sla, tomaten en komkommers zijn uiteraard belangrijk, maar minstens evenveel of zelfs meer tellen de onderlinge contacten met leden en omwonenden; de volkstuinen als ontmoetingsplek. En ik weet dat de vzw er alles zal aan doen.”

Dat is ook de opvatting van Jean-Paul Lievens: “Wij wachten al een hele tijd op die volkstuintjes. Er zijn veel geïnteresseerden en daarom hadden wij al een vzw opgericht. Zelf woon ik op een appartement; vroeger had ik een tuin maar geen tijd en nu heb ik tijd maar geen tuin. Wij kijken er echt naar uit: onder de mensen zijn, ondertussen eigen groenten kweken en met de oogst naar huis gaan. Mochten er mensen zijn, die bijvoorbeeld wegens een verhuis overtollig tuinmateriaal nodig hebben, dan zullen wij dat in dank aanvaarden en het zeker in ere houden. Zij kunnen mij contacteren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..”

Afhankelijk van de aanvragen zullen 50 tot 60 percelen beschikbaar zijn van gemiddeld 25 m². De huurprijs bedraagt € 1,00 per m² met mogelijkheid voor een sociaal tarief. In de lente van 2019 kunnen de volkstuiniers er hun eerste plantjes planten en tijdens de daaropvolgende zomer hun eerste oogst binnenhalen.

Info: dienst Leefmilieu – 054-31 32 67 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Tuinadvies kun je bekomen bij de Koninklijke Vereniging Volkstuin Ninove: http://www.volkstuinninove.net/

MLIScreenShot566

Over Ons

Ninofmedia brengt vooral nieuws uit Ninove en zijn deelgemeenten.

Wij maken het nieuws met artikels, foto’s en audio- en videofragmenten. Onze medewerkers zijn flexibel, werken live ter plaatse en breiden voortdurend hun netwerk uit. 

Contacteer ons