Ninove 04 Jun 2020 - 06u55
Overcast Clouds
20.36°C

Walter Goossens: een bijzonder(e) veldwachter

13 mei 2019

NINOVE – Hij is sinds twee jaar gemeenschapswacht, maar recent is Walter Goossens ook bijzonder veldwachter. Een functie, die hij met hart en ziel vervult. We spraken hem langs de Dender, een van zijn natuurlijke biotopen.

De natuur heeft Walter altijd al geboeid. Vandaar zijn interesse in de opleiding tot bijzonder veldwachter. “Eigenlijk ambieerde ik dat al enkele jaren terug, maar toen was ik nog werkzaam in de privé security. Sinds twee jaar ben ik een van de Ninoofse gemeenschapswachten en dus kon ik die aparte opleiding starten.”

Op eigen initiatief volgde hij het opleidingstraject via het theoretisch en praktisch jachtexamen, aangevuld met cursussen in de Gentse politieschool.

Walter nadert de 60, een leeftijd, waarop velen hardop aan hun pensioen denken. Ook hij doet dat, maar met een enigszins andere insteek. “Ik ben een mens die niet kan stilzitten, die beweging, contacten en ruimte nodig heeft. Dankzij die functie van bijzonder veldwachter kan ik later als gepensioneerde mijn tijd verder zinvol blijven opvullen.”

Zij bevoegdheden zijn deze van een officier van de gerechtelijke politie met betrekking tot het natuurbeleid, jacht en visserij. “Dat gaat onder andere over het controleren op stroperij, visvergunningen, zwerfvuil en sluikstorten. Maar ik hou ook een oogje in het zeil in verband met invasieve plantensoorten. Ik denk bijvoorbeeld aan de Japanse duizendknoop, een exoot, die op sommige plekken echt alles kan overwoekeren.”

Al blijven sluikstorten en stroperij wel de belangrijkste twee actiepunten; “Indertijd telde men op de Dender 140 kg vis per ha. Nu is dat teruggevallen tot 80-90 kg. Nogal wat Oost-Europeanen komen hier vanuit het Brusselse vissen, ook zonder vergunning. Het is dus zaak om hierop te controleren. Ik heb er inmiddels 15 gesnapt en dat heeft effect, tot grote tevredenheid van de lokale vissers.”

En voor het bestrijden van sluikstorten hoopt hij op de grotere inzet van camera’s. “Bij voorkeur wildcamera’s omdat je deze gemakkelijk verdekt kunt plaatsen. En als we een sluikstort ontdekken, heb ik de bevoegdheid om dat te doorzoeken en daarop verder te werken.”

Voor deze en ander taken staat hij uiteraard in nauw contact met de Ninoofse lokale politie en het stadsbestuur, die in hem een welgekomen aanrijking vinden van het lokale veiligheidsbeleid.

Na ons gesprek stapt hij verder langs de Dender, richting een visser, die op verzoek zijn vergunning bovenhaalt.

Het oog van de meester maakt de paarden vet.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons