Ninove 29 Mar 2020 - 00u35
Clear Sky
12.57°C

Padden trekken weer massaal op liefdespad

25 februari 2020

NINOVE – Een zachte vochtige winter-/voorjaarsavond in de buurt van een poel of een vijver. Dan nemen de hormonen het bij de padden over van hun amfibieënbrein en trekken ze massaal naar hun plek van herkomst. Elk jaar sneuvelt een behoorlijk aantal als ze wegen moeten overkruipen. En dus staan vrijwilligers klaar om hen daarbij een handje te helpen. Zo ook langs de Denderhoutembaan, waar buurtbewoners en vrijwilligers van Natuurpunt de paddentrek in goed banen leiden.

Met liefde heeft het eigenlijk niets te maken; het is een hormonaal proces dat padden naar hun poel van herkomst dwingt om zich daar voort te planten.
Zondagavond 23 februari keken wij toe hoe vrijwilligers hen daarbij hielpen. De omstandigheden waren ideaal voor de paddentrek: het had de hele dag geregend en met 9 °C kon je bezwaarlijk van een winter spreken.

Denderhoutembaan

De uitdrukking ‘zo tam of traag als een pad’ moet je letterlijk nemen. Padden zijn geen race-eenden en sommige vrouwtjes moeten dan nog een aanklampend mannetje meetorsen. Ze doen er een goed halfuur over om de Denderhoutembaan te dwarsen. Zelfs op een zondagavond is dit een vrij druk bereden weg.

Vrijwilligers van Natuurpunt en buurtbewoners hebben over een afstand van meer dan 100 meter de weg afgeboord met zwarte plastic en om de paar meter emmers in de grond gestoken. Padden komen daar in terecht als ze zich een weg zoeken langs de hindernis. Regelmatig ledigen de paddenhelpers de emmers en zetten ze de diertjes langs de andere kant in de vijver. Vorig jaar hebben ze op die manier 1.700 amfibieën geholpen en ook nu weer loopt het aantal aardig op.

Met dank aan Marie-Hélène, Paul, Jelena, Wim, Nele en Kris.

Info: Paddentrek.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons