Hoe ga je om met droogte in de tuin?

    02 juni 2020

    ALGEMEEN – Hoe kan je je planten en gras verzorgen en beschermen in droge periodes? Natuurpunt zet een aantal tuintips op een rijtje.

    Het regende de laatste weken bijna niet. Niet alleen voor mensen en dieren is dat lastig, ook je tuin heeft last van de hitte en de droogte. We geven hieronder enkele tips.

    • Regenwater
      Vang het hemelwater op. Dat kan in een klassieke regenton of regenzuil, maar ook in een vijver(tje) of een wadi.
    • Ontharden
      Haal zoveel mogelijk harde ondergrond weg zodat regenwater beter kan doordringen in de bodem. Vervang de stenen door kiezels of een andere halve verharding.
    • Planten
      Kies voor planten, die tegen de droogte kunnen.
      Zet dorstige planten niet in de zon. Planten met grote bladeren geef je een plekje in de schaduw.
      Plant bodembedekkende planten, zoals vrouwenmantel. Zij beschermen je bodem tegen uitdroging. Vooral onder grote bomen kunnen bodembedekkers goed overleven.
    • Bomen
      Een boom voorziet je tuin van heel veel schaduw waardoor de grond eronder veel minder snel uitdroogt. Het temperatuurverschil kan oplopen tot 10 graden.
      Plant het liefst een boom van hier met een goede diepe penwortel, zoals een eik of esdoorn. Ze halen vocht uit het diepere grondwater en dan blijft er voldoende water over voor het gras dat veel meer aan de oppervlakte wortelt.
    • Mulchen
      Breng tussen je planten in de border een mulchlaag van ongeveer 5 cm dik aan (bevochtig eerst de bodem). Voor merels, heggenmus en roodborst is zo’n strooisellaag een gedekte tafel vol insecten en spinnen.
    • Gazon
      Ga voor een gazon vol leven en gratis bloemen.
      Maai je gras minder vaak of sla bij elke maaibeurt een ander stuk van je gazon over.
      Besproei je gazon niet. Na een periode van droogte herpakt het sneller dan je dacht.
      Ook je gazon kan je mulchen. Laat gemaaid gras gewoon verspreid op je gazon liggen. Zet de grasmaaier wel op de hoogste stand, zodat het gras snel kan verteren, of gebruik een mulchmaaier.
    • Groendak
      Een groendak is niet alleen warmte- en geluidsabsorberend, het vangt ook regenwater op en de planten voeren het traag af.
      Ook het dak van je tuinhuis, garage, fietsenstalling, schuurtje kan dienstdoen als groendak.
    • Dieren
      Zet op een aantal beschutte plaatsen schalen met vers drinkwater neer, niet in de volle zon. Vogels badderen ook graag. Leg eventueel een steen in het water waarop ze kunnen rusten.
      Voor egels en andere zoogdieren is het juist belangrijk dat ze goed bij het water kunnen. Zorg dus voor een lage rand waar ze gemakkelijk overheen klimmen.
      Heb je een vijver? Egels zijn goede zwemmers, maar verdrinken door uitputting. Voorzie een loopplankje aan de rand waarmee dieren uit het water kunnen klimmen.
    • Sproeien
      Wanneer het echt een lange tijd droog is, en je planten ’s morgens vroeg nog slap hangen is het toch tijd water te geven. Kies dan vooral voor regenwater.
      Planten hebben ongeveer 20 l/m² nodig per week. Dat zijn 2 gieters (van 10 liter) of ongeveer 3 minuten op die plek sproeien met de tuinslang bij voorkeur ‘s avonds, zo verdampt het water minder snel.
      Geef je tuin liever één keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Zo groeien de wortels van planten dieper in de grond om water te vinden.
    Info: Natuurpunt.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons