Stadsbestuur neemt extra coronamaatregelen – Politie houdt streng toezicht

    29 oktober 2020

    NINOVE – Na de nieuwe strengere maatregelen van de federale (23 oktober) en de Vlaamse overheid (27 oktober), vraagt de stad haar politiediensten streng toe te kijken op de naleving van de maatregelen. De veiligheidscel nam op 28 oktober nog een aantal bijkomende beslissingen.

    Extra maatregelen
    • Alle sport- en jeugdactiviteiten, ook voor -12-jarigen, zijn verboden van 29 oktober tot en met 15 november.
    • Het kunstenparcours KRASJ is voorlopig uitgesteld.
    • De buitenschoolse kinderopvang ’t Kadeeken opent ook op 9 en 10 november (extra dagen vakantie) volgens de schoolvakantieregeling.
    • De deuren van het zwembad en de sporthal, cc De Plomblom, dienst toerisme en alle buurthuizen gaan voorlopig dicht. De bib blijft open.
    Extra controles
    • Scholen moeten na de herfstvakantie binnen hun domein ruimtes voorzien waar de leerlingen de middagpauze kunnen doorbrengen.
      Leerlingen, die de school verlaten tijdens de middag en buiten eten, moeten afstand houden, een mondmasker opzetten als ze niet eten en met niet meer dan 4 personen door de straat lopen.
      Scholen duiden corona-stewards aan om de leerlingen te wijzen op deze maatregelen.
    • De politie controleert hier en ook elders de naleving van de maatregelen en schrijft processen-verbaal uit bij overtredingen.
    • De 6 gouden regels (zie hieronder) blijven de basis, met extra focus op de mondmaskerplicht.
      In Ninove geldt deze op drukke plaatsen, in het winkelcentrum en als je de 1,5 meter afstand niet kunt garanderen.
    • Vanaf 12 november (na de vakantie) is altijd een mondmasker verplicht op het stationsplein. Dat maakt het duidelijker voor scholieren en pendelaars.
    Cijfers

    Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD): “De cijfers in Ninove vereisen een strengere aanpak. Wij willen, dat de komende weken mensen elkaar zo weinig mogelijk ontmoeten, om  de besmettingen een halt te kunnen toeroepen. Ook kinderen blijken niet immuun te zijn en kunnen elkaar besmetten bij trainingen, lessen en spelnamiddagen. Verenigingen hebben al spontaan de jeugdactiviteiten afgelast en ouders laten ook hun kinderen thuis. Dat deed ons beslissen om tijdelijk in te grijpen in de activiteiten bij -12-jarigen. Samen met de extra afspraken met de scholen en de verscherpte controles door de politie, hopen wij het virus zo beter te kunnen bekampen.”

    Gouden regels

    Naast de specifieke maatregelen blijven de 6 gouden regels van cruciaal belang.

    1. Respecteer de hygiëneregels: mondmasker dragen, regelmatig handen wassen, niezen in de ellenboog, geen handen geven of kussen.
    2. Doe je activiteiten liefst buiten.
    3. Denk aan kwetsbare mensen: neem extra voorzorgsmaatregelen voor mensen, die tot een risicogroep behoren.
    4. Hou afstand: 1,5 m.
    5. Beperk je nauwe contacten (knuffelcontacten): 1 persoon per gezinslid.
    6. Volg de regels over bijeenkomsten.
    Naleving

    Burgemeester Tania De Jonge: “Het naleven van de specifieke maatregelen én de 6 gouden basisregels blijft superbelangrijk. Dat zal zo blijven de komende maanden, ook binnen je nauwe contacten.”

    Ze roept op om ook de quarantaineregels op te volgen: “Ga in quarantaine als je in contact bent geweest met een besmette persoon. Dit is hyperbelangrijk, omdat mensen toch positief kunnen zijn zonder zich ziek te voelen en zo onbewust anderen kunnen besmetten. Word je gecontacteerd door een contacttracer, volg dan altijd de richtlijnen die je krijgt. Help zo mee om de cijfers naar beneden te halen en de druk op onze ziekenhuizen en artsen te verminderen.”

    Steun elkaar

    Daarnaast roept de burgmeester ook op om elkaar te blijven steunen: “Ken je iemand, die hulp nodig heeft of eenzaam is? Bel hen eens op, een kort gesprekje kan wonderen doen. Ook het Sociaal Huis kan helpen. Ben je eenzaam, heb je hulp nodig of heb je het moeilijk, contacteer ons dan via 054-50 50 50. De medewerkers van het Sociaal Huis brengen je graag in contact met de juiste mensen. Ook onze horeca kan een steuntje gebruiken. Heel wat restaurants bieden afhaalmaaltijden aan.”

    Dagelijkse opvolging

    De stad volgt de coronacijfers continu op: dagelijks met de noodplanambtenaar, twee keer per week met de veiligheidscel en wekelijks met het schepencollege en binnen verschillende takengroepen. Wanneer nodig kan ze snel bijsturen.

    Info: corona-maatregelen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons