Infomarkten over mogelijke oplossingen voor Dendervallei

    13 november 2023

    REGIO – Inwoners uit de Dendervallei en geïnteresseerden krijgen tijdens infomarkten en online meer uitleg bij de resultaten en de conclusies van de onderzoeken van het ‘Strategisch Plan Ruimte voor Water’.

    Het typische reliëf, de toegenomen bebouwing en de klimaatverandering maken de Dendervallei gevoelig voor wateroverlast. De Vlaamse Waterweg nv, het Departement Omgeving en de provincie Oost-Vlaanderen bundelen de krachten en werken samen met verschillende betrokkenen in de Denderstreek het ‘Strategisch Plan Ruimte voor Water Dendervallei’ uit. Samen zoeken ze naar oplossingen voor de overstromingsproblematiek en koppelen die aan extra troeven voor de vallei op het vlak van natuur, landbouw, wonen, toerisme en economie.

    Alternatieven

    In het najaar van 2022 stelde een team van experten samen met de Vlaamse overheid en de provincie Oost-Vlaanderen vijf alternatieven voor. Dat gebeurde tijdens een aantal infomarkten en twee online infosessies. Alle betrokkenen konden hun feedback geven op de voorgestelde alternatieven en onderzoeken. Op basis daarvan is één van de voorgestelde alternatieven geschrapt en zijn twee alternatieven toegevoegd.

    Zo kwamen ze tot zes alternatieven. Drie met een focus op het ruimte geven aan de Dender, zodat die bij hevige regenval kan overstromen en dat in combinatie met het beschermen van de bebouwing. Drie met een focus op de aanleg van wachtbekkens voor de bescherming van stedelijke kernen en dat in combinatie met het overstroombaar maken van de Dender in de buitengebieden.

    Onafhankelijke experten onderzochten de afgelopen maanden de impact van de alternatieven op de omgeving, de landbouw en het watersysteem. De resultaten zijn samengebracht in een Strategisch Milieueffectenrapport (S-MER).

    Informatieronde

    Tijdens infomarkten en een online infosessie geven de initiatiefnemers aan  inwoners uit de Dendervallei en geïnteresseerden meer uitleg bij de resultaten en de conclusies van de onderzoeken. Ze lichten ook toe hoe de resultaten worden meegenomen naar de uitwerking van een voorkeursalternatief. Dat wordt in het voorjaar van 2024 aan de Vlaamse Regering voorgelegd.

    Praktisch

    • De infomarkten vinden telkens van 17 tot 20 uur plaats. Elk kwartier start een rondleiding en inschrijven is niet nodig.
      – Maandag 13 november: de foyer in het cc De Werf, Molenstraat 51 Aalst.
      – Dinsdag 21 november: Jeugdcentrum De Kuip, Parklaan 1 Ninove.
      – Dinsdag 28 november: het Koetshuis in het cc De Abdij, Abdijstraat 10 Geraardsbergen.
      – Dinsdag 12 december: GC Warande, Opperstraat 31 Liedekerke.
    • De online infosessie heeft maandag 20 november plaats, van 20.00 tot 21.30 uur. Vooraf inschrijven is verplicht en kan via Ruimte voor Water.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons