Verkeersveilige week tegen rijden onder invloed van alcohol en andere drugs

  03 december 2022

  OOST-VLAANDEREN – Het Parket en de gouverneur organiseren van 3 tot en met 10 december een actieweek tegen het gebruik van alcohol andere drugs in het verkeer. Het sluitstuk is de ‘Verkeersveilige Nacht Oost-Vlaanderen’ op 6 december met controles op meer dan 100 plaatsen in de provincie.

  Op vraag van het parket neemt de politie bij elk ongeval een alcohol- en drugstest af. Daardoor verhoogt niet alleen de pakkans, maar krijgt de maatschappij ook een correct beeld van de werkelijke omvang van de problematiek.

  In de eerste 9 maand van 2022 gebeurden in Oost-Vlaanderen 538 ongevallen met een bestuurder onder invloed van alcohol. Dat is het hoogste cijfer sinds 2018. Ook het aantal verkeersongevallen met chauffeurs onder invloed van drugs stijgt jaarlijks.

  Drugs

  Uit de 10de Nationale VerkeersONveiligheidsenquête blijkt tevens, dat de coronapandemie een negatief effect heeft gehad op het druggebruik achter het stuur. Op twee jaar tijd is het percentage bestuurders tussen 18 en 34 jaar, dat toegeeft maandelijks te rijden na druggebruik, gestegen van 11 naar 19 %.

  De gevaren zijn nochtans groot. Na cannabisgebruik bijvoorbeeld loop je tot 3 keer meer risico om betrokken te raken bij een zwaar of dodelijk ongeval dan wanneer je nuchter bent. In combinatie met alcohol loop je zelfs tot 100 keer meer risico.

  Beleid parket

  Het parket van Oost-Vlaanderen past consequent de volgende maatregelen toe bij vaststelling van inbreuken in dit verband.
  – Min 0,35 mg/l uitgeademde lucht of 0,8 promille in combinatie met verkeersonveilig gedrag: onmiddellijk intrekking rijbewijs (OIRB).
  – Min 0.65 mg/l uitgeademde lucht of 1,5 promille: OIRB.
  – Staat van dronkenschap: OIRB.
  – Positieve speekseltest: OIRB.

  Het parket gaat nadien over tot dagvaarding voor de politierechtbank.

  Indien er sprake is van bijvoorbeeld een verslaving aan alcohol of andere drugs, zal een deskundige oordelen over de rijongeschiktheid. Is dit het geval, dan zal het parket de overtreder verzoeken vrijwillig het rijbewijs in te leveren en voor de politierechtbank de rijongeschiktheid van de chauffeur vorderen. Hij/zij mag geen voertuig meer besturen zolang hij/zij geen bewijs van rijgeschiktheid heeft voorgelegd aan de politierechter. Een herziening kan ten vroegste zes maand na de uitspraak.

  Themazittingen

  Tijdens de verkeersveilige week organiseert het parket Oost-Vlaanderen themazittingen voor de Oost-Vlaamse politierechtbanken. Daarin komen uitsluitend zaken aan bod met inbreuken op het rijden onder invloed van alcohol en/of andere drugs.

  Info: rijden onder invloed.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons