OCMW zal poets- en maaltijddiensten aan huis afbouwen

    31 maart 2021

    NINOVE – Op termijn zal het OCMW deze diensten aan huis niet meer aanbieden. Dat bleek uit de antwoorden van het schepencollege op een vraag hieromtrent van Guy D’haeseleer (Forza Ninove).

    “Ik krijg verschillende berichten van personeelsleden, die allerhande geruchten opvangen in verband met de uitbesteding van de warme maaltijden en de poetsdiensten aan huis”, aldus de Forza-fractieleider. En dus vroeg hij naar de visie van het stadsbestuur en een stand van zaken.

    “We zullen daarover een oefening maken”, antwoordde schepen van sociale zaken Veerle Cosyns (Samen) in eerste instantie. “Er zijn inmiddels voldoende andere aanbieders op de markt. Hun prijzen zijn vaak aantrekkelijker, dan wat wij aanrekenen. Publieke middelen hebben enkel zin als anderen het niet aanbieden.”

    Compensatie

    Het aantal gebruikers van deze OCMW-diensten is daarenboven gedaald. “Bij een eventuele stopzetting laten we de huidige gebruikers niet in de kou staan. We kijken hoe we hen en anderen financieel kunnen compenseren. Op die manier zouden we ook een grotere groep met een heel laag pensioen tegemoetkomen. We kunnen met het vrijgekomen budget extra zorg aanbieden. Een voltijdse ergotherapeut(e) kan bijvoorbeeld advies geven over de inrichting van de woning, zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Het betrokken personeel zullen we binnen de eigen organisatie opvangen.”

    Personeel

    Voor dat laatste verwees ze naar personeelsschepen Joost Artens (Onafh.). Volgens hem is de beslissing al genomen bij de goedkeuring van de personeelsformatie, ook door de Forza-fractie. In 2018 bedroeg de personeelskost voor de poetsdienst € 574.000 en € 299.000 voor de maaltijddienst. Deze diensten hadden een negatief saldo van respectievelijk € 408.000 en € 329.000.

    ”Een aantal personeelsleden gaat tegen 2022 met pensioen en via interne mobiliteit kunnen we de anderen opvangen binnen de eigen organisatie. Het zal een win-winsituatie zijn voor alle betrokken partijen.”

    “Eerst klinkt het, dat nog een studie moet gebeuren. Maar nu is duidelijk, dat de beslissing al is genomen”, concludeerde Guy D’haeseleer. “Zet er vaart achter en schep duidelijkheid ten aanzien van het personeel. Let wel, dat je met financiële compensaties voor iedereen de markt niet ontwricht. En zorg er voor, dat onze mensen kwalitatieve diensten blijven krijgen.”

    MLI

     

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons