Ninove moet snoeien in geplande projecten

    20 september 2022

    NINOVE – Als laatste punt op de agenda van de gemeenteraad stelde Forza-raadslid Rudy Corijn maandag 19 september vragen over de financiële toestand van de stad. “Ik hoor onrustwekkende signalen, dat er meer wordt uitgegeven dan er binnenkomt.” Schepen voor financiën Katie Coppens (Samen) kondigde aan, dat ze pas in oktober de rekening maken.

    Rudy Corijn verwonderde zich erover, dat er geen septemberverklaring op de agenda stond met de gewijzigde meerjarenplanning. Hij stelde vast, dat de liquiditeiten van de stad gezakt waren van € 7,7 miljoen naar ruim € 4 miljoen. “Er is dus meer dan € 3 miljoen extra uitgegeven”, aldus Corijn. “Staat Ninove op het punt failliet te gaan of niet?”, voegde hij er dramatisch aan toe.

    Besparingen

    N-VA-oppositieraadslid Karolien De Roose haakte daarop in.

    De stad kampt met stijgende personeelskosten en onrustwekkend hogere energieprijzen. Welke is de precieze impact op het budget? Welke besparingen mogen we verwachten? In hoeverre gaan geplande projecten nog door, zoals de heraanleg van het stationsplein, de bouw van een jeugdcentrum, het nieuwe stadhuis, de plannen voor het zwembad, de renovatie van de bibliotheek, de Moermans- en de Inghelantsite?”

    Gezond

    Volgens de financieschepen Katie Coppens zal de rekening in oktober worden gemaakt en in november meegedeeld.

    “We nemen de nodige tijd om een precieze inschatting te maken van wat ons nog te wachten staat. We weten nu al dat er in 2022 en 2023 liefst acht indexverhogingen komen. Dat komt neer op € 2 tot € 3 miljoen extra. De stijgende energieprijzen gaan ons zeker € 1,5 miljoen extra kosten. De leeflonen stijgen van € 700.000 naar € 1,2 miljoen. Ook de exploitatie-uitgaven stijgen enorm. Maar de begroting blijft gezond en van een failliet kan zeker geen sprake zijn.”

    Schepen Wouter Vande Winkel (Samen) voegde daaraan toe: “Bovendien heeft het Gemeentefonds onze inkomsten geplafonneerd op 3,5 %, ondanks alle hogere kosten. Maar dat betekent niet, dat we hier aan paniekvoetbal gaan doen of zotte besparingen.”

    Pauzeknop

    In een afzonderlijk gesprek met Ninofmedia liet schepen Coppens iets meer in haar kaarten kijken.

    “We nemen ons voor de exploitatiekosten van de stad met minstens 15 % te verminderen. Bovendien hebben we de dure inbreng van externe medewerkers – bij gebrek aan voldoende personeel – helemaal afgebouwd. Dat heeft ons ook € 1,5 miljoen extra gekost. We hebben een jaarlijks budget van zo’n € 70 miljoen. Elk jaar gaat daarvan zo’n € 10 miljoen naar investeringen en projecten. Zoals zoveel andere steden zal ook Ninove voor bepaalde projecten op de pauzeknop moeten drukken. De heraanleg van het stationsplein bijvoorbeeld was pas gepland voor 2024. De kans bestaat, dat dergelijke late projecten wellicht het eerst worden uitgesteld. Maar dat gaan we definitief beslissen in oktober.”

    GGM

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons