1.100 zonnepanelen om stroom te delen

    31 januari 2024

    NINOVE – Burgers kunnen binnen afzienbare tijd mee investeren in de installatie van fotovoltaïsche cellen op 12 stadsgebouwen door de coöperatieve Denderstroom.

    De gemeenteraad gaf daarover op 23 oktober2023  groen licht. De stad stelt de daken van 12 gebouwen ter beschikking van Denderstroom. Het gaat ondermeer over de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, de Liberale Kring, het stadhuis site Centrumlaan en site Bevrijdingslaan, de sporthal, SBS De Hazelaar, SBS De Flapuit, SBS Windekind en het cc De Plomblom.

    De coöperatieve zal er zo’n 1.100 zonnepanelen op plaatsen en onderhouden gedurende 20 jaar. Samen kunnen ze jaarlijks ongeveer 400.000 kWh elektriciteit genereren. Dit is een belangrijk deel van het totale lokale elektriciteitsverbruik en het equivalent van meer dan 100 Ninoofse gezinnen

    Participeren

    Deze zonnepanelen dekken een belangrijk deel van de stroombehoefte van de 12 gebouwen tegen een prijs, die lager is dan de huidige elektriciteitsprijs. Bovendien worden de installaties na deze periode gratis eigendom van de stad. Denderstroom zal het investeringsbedrag in de eerste plaats ophalen bij lokale burgers die mede-eigenaar worden en normalerwijze een dividend ontvangen.

    De Ninovieter kan coöperant worden van Denderstroom door in te tekenen via Denderstroom. Eén aandeel kost € 250 en elke persoon kan er maximaal 20 kopen. De coöperatie betaalt via een dividend de winst uit aan de coöperanten. Deze verkiezen democratisch het bestuur van de coöperatie: 1 coöperant = 1 stem. Sinds 2021 bedraagt het dividend van 3 %; vanaf 2023 is een jaarlijks dividend van 4 % het streefdoel.

    Win-win

    Stijn Vermassen (Samen), schepen voor leefmilieu en klimaat: “Ik juich het toe, dat we met een streekeigen coöperatieve dit project kunnen realiseren. Door zonne-energie kunnen we zelf weer meer vat krijgen op onze energieproductie en er de vruchten van plukken. Ik hoop, dat we nog meer dergelijke initiatieven in onze stad zien op bijvoorbeeld daken van bedrijfs- en schoolgebouwen of stallingen van landbouwbedrijven. Het systeem is even simpel als geniaal, het volstaat een voldoende grote oppervlakte ter beschikking te kunnen stellen, Denderstroom doet de rest.”

    Jo Stulens, vrijwilliger-projectleider bij Denderstroom: “Denderstroom is blij om met dit project te kunnen aantonen dat hernieuwbare energie een win-win-win kan zijn. De stad Ninove zal besparen op zijn stroomfactuur, de coöperanten ontvangen waarschijnlijk een mooi dividend, en ook het klimaat vaart er wel bij.”

    Denderstroom

    Denderstroom is in 2016 opgericht in Aalst. Een groep vrijwilligers realiseerde sindsdien meer dan 40 kleine en grote zonneprojecten in de ruime Denderstreek, een aantal zijn in voorbereiding.

    De coöperatie heeft meer dan € 1 miljoen kapitaal opgehaald bij 475 coöperanten. Sinds midden 2022 participeert Denderstroom samen met andere burgercoöperaties ook in windprojecten via EnDev-R en Seacoop.

    Praktisch

    Ninovieters die interesse hebben in het project en willen weten hoe ze coöperant kunnen worden, kunnen terecht op een infosessie.

    • Datum en uur: maandag 5 februari om 19.30 uur.
    • Plaats: De Liberale Kring, Dreefstraat Ninove.

    Info: Denderstroom.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons