111 camera’s en € 1,5 miljoen moeten onze veiligheid helpen bewaken

    30 december 2020

    NINOVE – De gemeenteraad gaf de lokale politie op 14 december unaniem de toelating om camera’s op niet-besloten plaatsen te gebruiken. In de marge daarvan gingen we na hoeveel camera’s ons nu al in de gaten houden.

    De korpschef van de politiezone vroeg en kreeg de principiële toestemming om vaste camera’s te gebruiken op bestuurlijk en gerechtelijk vlak.

    Bijkomend was er instemming voor ‘real time’ toegang tot de camerabeelden door het communicatie- en informatiecentrum Oost-Vlaanderen (CICOV). Ninove is een pilootzone om met die ondersteuning de ploegen op het terrein (pro)actief aan te sturen, die daardoor zeer kort op de bal kunnen spelen.

    Personeel

    De instemming met dat agendapunt was unaniem, ook bij Guy D’haeseleer (Forza Ninove): “Dat zat in ons programma. Ik hoop dat er genoeg agenten op het terrein zijn. Dit is de achilleshiel van ons veiligheidsbeleid en zal dit blijven als je het kader niet uitbreidt of niet wilt samenwerken met de beveiligingsdiensten.”

    Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) ging andermaal in tegen deze stelling: “We hebben op 9 jaar tijd 20 personeelsleden buiten het subsidiekader aangenomen. En we werken wel degelijk samen met privé-beveiliging; bijvoorbeeld voor De Kuip en in het winkelcentrum op koopzondagen.”

    Camera’s

    Inmiddels staan in Ninove en deelgemeenten al heel wat camera’s opgesteld:
    – 11 ANPR-camera’ s (automatische nummerplaatherkenning) op alle invalswegen;
    – 19 bewakingscamera’s in de binnenstad (altijd zichtbaar in de regiekamer in het politiekantoor);
    – 2 mobiele camera’s (om sluikstorters op te sporen door de dienst integrale veiligheid);
    – 79 camera’s op de stadseigendommen.

    Burgemeester De Jonge gaf ons bijkomende informatie: “Op dit moment is al € 1.032.143,47 uitgegeven voor de aankoop, databeheer en onderhoud. De komende jaren investeren we daarin nog eens € 450.000.”

    Rijst de vraag wie de beelden van al deze camera’s kan/mag bekijken en beheren. “Alle personeelsleden van de politie kunnen de beelden raadplegen om oplossingsgericht te werken. Het is ook enorm efficiënt omdat we al heel wat kleine en grote criminele feiten hebben kunnen oplossen met camerabeelden. Voor de mobiele camera’s is onze GAS-vaststeller opgeleid. De beelden voor de camera’s op de stadsgebouwen kan enkel de politie opvragen en raadplegen.”

    Privacy

    De privacywetging en de camerawet vormen de basis. “Enkel de politie is gemachtigd de beelden te gebruiken voor een onderzoek van bestuurlijke of gerechtelijke aard. Voor de sluikstorten is ook de GAS-vaststeller gemachtigd om beelden te gebruiken binnen die context.”

    Dat mensen het groot aantal camera’s als een bedreiging van hun vrijheid aanvoelen, begrijpt de burgemeester.

    “Maar de toename en de aard van de criminaliteit vereisen die camera’s om oplossingsgericht te werken. Ze hebben zoals gezegd al vaak een aantal zaken van gerechtelijke aard opgelost.”

    De camerawetgeving stelt wel grenzen. “Zo waarborgt deze wet objectief aspecten als de bewaartermijn (max. 1 maand), het verbod op heimelijk gebruik en filmen van gevoelige gegevens, het recht op toegang tot de beelden door de gefilmde persoon.”

    In de toekomst komen er nog bewakingscamera’s bij. “De aanduiding van de plaatsen gebeurt in overleg met de recherche, die een duidelijk beeld heeft van de blinde vlekken.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons