15 kandidaten voor buurtbemiddeling

    24 oktober 2022

    NINOVE – Met de aankondiging van en de zoektocht naar buurtbemiddelaars start de stad een project om conflicten beheersbaar te maken en op te lossen. De vacature voor stadsmarinier leverde vooralsnog geen kandidaat op.

    Gemeenschapswachten en wijkagenten krijgen heel vaak oproepen voor burenruzies.

    “Er bestaan heel wat kleine en grote ergernissen bij de mensen” ervaart burgemeester Tania De Jonge (Open Vld). “Bij een escalatie moeten zij deze telkens doorverwijzen naar de vrederechter. Wij proberen een tussenstap te voorzien met buurtbemiddelaars, die er kunnen voor zorgen, dat een dialoog ontstaat, afspraken mogelijk zijn en de onrust bij de buren wordt wegnemen.”

    Kwaliteiten

    Er is een oproep gebeurd tot kandidaat-buurtbemiddelaars.

    We zoeken vooral mensen, die sterk in dialoog kunnen gaan, een dossier kunnen analyseren, op een objectieve wijze een oordeel kunnen vellen om nadien met een afsprakenkader bij de buren terug te gaan. Zij volgen dit ook verder op om na te gaan of de afspraken echt zijn nageleefd. Het is een project, waarin men vooral luistert naar alle betrokkenen.”

    Stadsmarinier

    De stad zoekt ook al een tijd naar een stadsmarinier. “Stadsmariniers zijn ervaren ambtenaren”, lezen we in de startnota van januari 2019. “Zij zijn speciaal door het stadsbestuur aangesteld om de hardnekkige problemen in bepaalde wijken op te lossen.”

    “Dat stond inderdaad in ons meerjarenplan”, aldus de burgemeester. “We hebben twee pogingen ondernomen om iemand te vinden. Maar dat is in feite zo goed als een witte raaf en die hebben we niet gevonden. Met onze dienst hebben we dan geanalyseerd waaraan we echt nood hebben, op basis van het gros van de klachten. Dat blijkt toch wel ergernissen van buren. Dat maakt, dat je nood hebt om die mensen bij mekaar te brengen en op een objectieve en rustige manier de zaak te analyseren en te zorgen voor oplossingen.”

    Die buurtbemiddeling moet niet in de plaats komen van de stadsmarinier, maar krijgt nu wel voorrang.

    “Ik hoop dat we erin slagen om wat meer respect onder de mensen brengen.”

    Kandidaten

    “Toen ik in 2015 ben gestart als burgemeester, stond ook in mijn beleidsplan om een middenpad te voorzien. De buurtbemiddelaars hebben een beschermd statuut van vrijwilliger. Het is een heel intensief project, maar we hebben met onze dienst integrale veiligheid gemerkt, dat we daaraan nood hebben. Vanuit de stad zal iemand dit ook coördineren en de vrijwilligers ondersteunen.”

    Blijkbaar zijn al 15 kandidaturen binnengekomen.

    “Tijdens de corona-en de vaccinatieperiode hebben wij echt de sterkte van vrijwilligers ontdekt. Die mensen konden ook in dialoog gaan met de bezoekers en hebben hen goed begeleid, zeker ook de kinderen. We hebben ons wat gebaseerd op het Gentse model van buurtbemiddelaars met vrijwilligers. We merken aan de huidige kandidaten, dat het toch wel sterke figuren zijn. Volgende week hebben we met hen een gesprek om te zien of ze in aanmerking komen en daarna krijgen ze een gratis opleiding. We zullen hen uitstekend begeleiden.”

    De burgemeester hoopt, dat de opleiding tegen het eind van het jaar is afgerond, zodat het buurtmiddelingsproject volgend jaar kan starten.

     

    JTR-MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons