30 anonieme handhavers op pad tegen zwerfvuil

    08 december 2022

    DENDERSTREEK – De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) zet in onze regio voor de eerste keer anonieme handhavers tegen zwerfvuil in. Dat gebeurde dinsdag 6 december al in Denderleeuw en ook in Ninove zullen ze optreden.

    Aan Radio 2 legde Jan Verheyen (OVAM) uit hoe een en ander in zijn werk gaat.

    “Er zijn 30 handhavers actief, die kunnen worden ingezet in heel Vlaanderen op verzoek van steden en gemeenten om vaststellingen te doen op zwerfvuilovertredingen. Zij gaan ook met de stad of de gemeente in gesprek om te horen waar ze moeten optreden, welke de zwerfvuilhotspots zijn.”

    Anoniem

    De OVAM-handhavers gaan anoniem op pad. “Zij spreken mensen aan als ze zien, dat zij zwerfvuil veroorzaken. Ze maken zich dan kenbaar en doen een vaststelling. Ze stellen een verslag op, dat ze overmaken aan de gemeentelijke sanctionerende ambtenaar van het lokaal bestuur. Zelf innen ze nooit boetes of schrijven ze ter plaatse GAS-boetes uit.”

    De handhavers gaan een of meerdere dagen op stap in de gemeente, op aangeven van het lokaal bestuur. “Over het algemeen loopt dat vlot. Onze vaststellers zijn allen opgeleid, hebben cursussen en opleidingen doorlopen om met mensen om te gaan wanneer ze een dergelijke vaststelling doen, hoe ze conflictpreventie kunnen hanteren.”

    Ninove

    Na Gent zijn de anonieme handhavers nu ook op pad in de Denderstreek. Gisteren in Denderleeuw, binnenkort wellicht in Ninove.

    De Ninoofse gemeenteraad ging al op 23 mei 2022 unaniem akkoord om in dit kosteloos OVAM-project in te stappen. Deze vaststellers handelen zoals gezegd niet op eigen initiatief maar enkel op de plaatsen, activiteiten en tijdstippen, die het stadsbestuur bepaalt.

    Deze anonieme handhavers zijn voor Ninove aanvullend op de 3 Ninoofse gemeentelijke vaststellers, de 2 mobiele camera’s, de dienst ‘Ninove Nette Stad’ en de vrijwillige inzet van de Ninoofse zwerfvuiljagers.

    MLI – Foto: Ninoofse zwerfvuiljagers

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons