‘50 + 1 -reünie’ Atheneum Ninove brengt schoolkameraden samen

    01 oktober 2022

    NINOVE – Een 25-tal personen kwam samen in restaurant De Croone om gezellig bij te praten en anekdotes te vertellen over hun schooltijd en het leven daarna.

    Danny Schoon heette iedereen welkom namens zichzelf, Luc, Marc en Paula en al wie ook bij de vorige samenkomst de handen uit de mouwen stak om de ‘lichting 71 van ’t Atheneum’ nog eens bij mekaar te brengen.

    Danny: “Ik moet zeggen, de samenkomst in 2016 bij onze 45-jaar-viering heeft bij heel veel van ons iets doen kriebelen. Vrijwel onmiddellijk nadien werd al gepolst of we dat ook bij ‘50 jaar later’ nog eens gingen overdoen.”

    Zo geschiede dus, al was het dan één coronajaartje later dan gepland.

    Herinneringen

    Danny: “Jongens, jongens, jongens… wat is in die 50 jaar allemaal gebeurd? We zijn toen allemaal, nog niet helemaal uit onze pubertijd, de wijde wereld ingetrokken. Met grote idealen, soms met een uitgestippeld carrièreparkoers, soms met een lief uit de klas, maar meestal héél onzeker over wat die toen fascinerende wereld voor ons te bieden had. Na 50 jaar hebben we daar allemaal een antwoord op gekregen. En die herinneringen binden en brengen ons elke keer wat meer bij mekaar. ’t Is goed om er op een avond als deze toch even enkele van te delen.”

    De oude school in de Dreefstraat is ondertussen niet meer.

    “Er blijft zelfs geen steen meer van over. Maar toen ik enkele jaren terug de foto’s bekeek van de afbraak en de opengereten gangen van het oude schoolgebouw half in puin zag liggen zieltogen, dwaalde ik in gedachten door die gangen en lokalen uit die mooie tijd van toen. Al beseften we dat toen nog niet.”

    De oud-atheneumleerlingen haalden vele herinneringen op aan hun schooltijd.

    De speelplaats met achter de betonnen platen de mysterieuze ‘boskes’, waarvan weinigen wisten waar die naartoe leidden. De ‘Fancy Fair’, met een groot spandoek over de straat, de meterslange toog onder ‘den hangaar’, waarachter de leraars voor één keertje cafébaas mochten spelen, op de koer het open venster naar één van de klaslokalen waaraan je tegen 5 frank een plaatje kon aanvragen voor je lief.

    ‘Strangers in the night’ is in dat jaar toen zowat grijsgedraaid en werd dankzij deze generatie ongetwijfeld een wereldhit.

    Of ook over ‘Up with People’, dat op bezoek kwam met een heerlijke show in de turnzaal.

    Leraars

    Maar natuurlijk ging het eveneens over de leraars van toen.

    Danny: “Naast ‘de Clemang’ en ‘Den Boer’ hadden we ook – ze zullen het me niet kwalijk nemen – ‘De Morabi’, ‘de Mani’, ‘de Giraf’, ‘de Valies’, ‘de Grienen’, ‘de Shift’, ‘de Fraunsmaun’, ’Polleken Tikmasjien’, ‘de Lowie’, ‘de Stoljs’, ‘Ganne’, ‘de Zorro’, ‘de Plank’, ‘den Borgers’, ’de Groof’, ‘de Fanny’, ‘de Coppes’,‘den Berkmoes’ en nog enkele anderen ook ‘de Marchand’ natuurlijk.’

    Al deze mensen zorgden er mee voor, dat de leerlingen met een stevige basis hun toekomst konden instappen en het verdere studenten- of beroepsleven uitbouwen.

    Dialect

    “We gingen dus allemaal naar ‘de Kolmojen’ in ’n Dreef’ – zoals ze dat in Ninove zeggen – en dat brengt mij eigenlijk naadloos naar ons eigen Nienof. We zijn er wellicht bijna allemaal geboren of er thuis geweest, maar hebben hier dus zeker school gelopen. En omdat ikzelf al een half leven lang voorvechter ben geweest van ons eigen Ninoofs dialect – een passie die ik deel met Jean-Marie Marchand – wil ik eindigen met een waargebeurd verhaal, in ‘t Nienofs’ en helemaal in de lijn van de vaak dubbelzinnige maar vooral sappige Ninoofse woordspelingen en klanken.”

    ‘Honni soit qui mal y pense…’. Hauft doeë moeër rekening mee… Verhaal over de Ninoofse ‘Poeppen.’

    Het werd een mooie avond met een hapje, drankje en vrienden uit de schooltijd.

    GNE – Foto’s Giovanni Neckebroeck

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons