Aalsterse ziekenhuizen met nieuwe behandeling voor leverkanker

    06 augustus 2020

    AALST – Het A.S.Z. en het OLV-Ziekenhuis behandelen patiënten met een vorm van leverkanker voor het eerst met radioactieve holmium-bolletjes. Daarmee bundelen de beide ziekenhuizen hun expertise.

    Met de nieuwe behandeling brengen artsen minuscule radioactieve stoffen rechtstreeks in de lever via de leverslagader. De hoeveelheid radioactieve stof is daarbij zeer laag. Die methode laat toe de tumor gericht te behandelen, zonder omliggend gezond leverweefsel aan te tasten. Naar verwachting neemt de overlevingskans voor patiënten hierdoor toe en verbetert hun levenskwaliteit.

    Patiënten met uitzaaiingen in de lever of leverkanker, waarbij het niet mogelijk is om te opereren, kunnen baat hebben bij deze vorm van inwendige bestraling: selectieve interne radiatie (SIRT).

    Aangepaste dosering

    Het ASZ en het OLV passen al meerdere jaren deze techniek toe, waarbij ze yttrium-bolletjes gebruiken. Afgelopen week zijn in de Aalsterse ziekenhuizen voor het eerst twee patiënten behandeld met holmium-bolletjes. Dat laat een nauwkeuriger beeldvorming toe door middel van MRI en SPECT CT. Elke patiënt krijgt hierdoor een nog meer individueel aangepaste dosering.

    De Aalsterse ziekenhuizen bieden als derde ziekenhuis in België deze innovatieve behandeling met holmium bolletjes aan. Deze behandeling gebeurt door een team van nuclearisten (dr. Nicole Dorny, dr. Pieter De Bondt, dr. Olivier De Winter, dr. Dirk Ooms) en interventioneel radiologen (dr. Katrien De Keukeleire, dr. Lawrence Bonne). Deze artsen werken heel nauw samen met een multidisciplinair team van andere disciplines.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons