Aalsterse Ziekenhuizen nemen nieuwe MUG-wagen in dienst

    06 oktober 2020

    AALST – Het ASZ en het OLV-Ziekenhuis namen vrijdag 2 oktober bij Volvo-garage D’Hondt de sleutel in ontvangst van de nieuwe hoogperformante MUG-wagen. De Volvo XC90 is uitgerust met de laatste technische snufjes.

    Het team van de MUG (mobiele urgentiegroep) bestaat uit een arts en een verpleegkundige. Ze rukken vooral uit bij levensbedreigende noodsituaties, waarbij elke minuut van tel is. In tegenstelling tot een gewone ziekenwagen vervoert de MUG-wagen geen patiënten.

    Bij de keuze van de XC90 SUV is rekening gehouden met de geboden veiligheid, de laadruimte, de goede wegligging, de vering en de snelheid en kracht van de motor.

    Veiligheid

    De veiligheid van het MUG-voertuig en veiligheid op vlak van patiëntenzorg zijn belangrijke criteria geweest bij de keuze van het voertuig. Zo beschikt de nieuwe MUG-wagen over de belangrijkste en nieuwste veiligheidshulpmiddelen: bijvoorbeeld automatische remmen om aanrijdingen te voorkomen. Het systeem werkt met camera’s en radar.

    De medewerkers van de spoedgevallendiensten hebben een aangepast opleidingsprogramma prioritair rijden en een slipcursus gevolgd. Tijdens deze trainingen hebben ze geoefend in de meest uiteenlopende en risicovolle omstandigheden.

    Nieuw technieken

    Het nieuwe MUG-voertuig is uitgerust met een GiD-module (GPS interface Device). Deze verzorgt de communicatie tussen een dispatchingsysteem en de GPS. De GiD ontvangt bijvoorbeeld adresinformatie en/of incident-informatie en zorgt voor de aansturing van de GPS.

    Er is ook een LUCAS 2-borstcompressiesysteem aanwezig. Dat zorgt voor elektrisch aangedreven, effectieve, consistente en ononderbroken compressies bij het reanimeren van een patiënt. Het werkt volgens ERC-richtlijnen. Fysieke reanimatie is zwaar en vaak is het niet haalbaar om de vereiste sequentie te blijven herhalen. Met mechanische reanimatie kan dat wel. Daardoor kunnen levens worden gered

    Opleidingscentrum

    Omdat de Aalsterse ziekenhuizen ook een opleidingscentrum zijn voor spoedartsen, spoedverpleegkundigen en ambulanciers, zijn er vier zitplaatsen in de wagen. Andere MUG’s hebben meestal maar drie zitplaatsen om meer opslagruimte te creëren.

    De nieuwe MUG is uitgerust met een uitschuifbaar plateau om de kofferruimte optimaal te benutten.

    Intense samenwerking

    De Aalsterse ziekenhuizen werken al jaren intensief samen voor de MUG. De gezamenlijke aankoop van een nieuwe MUG-voertuig is daarvan een mooi voorbeeld. De patiënten uit de regio kunnen er alleen maar wel bij varen.

    De MUG opereert afwisselend veertien dagen vanuit het A.S.Z. en veertien dagen vanuit het OLV Ziekenhuis.

    Virtueel

    Altijd al benieuwd geweest hoe een MUG-voertuig er van binnen uitziet? Ontdek het in deze virtuele tour.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons