Aantal geboortes steeg sterkst in Oost-Vlaanderen

    04 juni 2022

    ALGEMEEN – Bij gezinnen, die in Vlaanderen wonen, zijn 66.560 kinderen geboren in 2021. Oost-Vlaanderen kende de sterkste stijging: + 7 %. Dat blijkt uit cijfers van het agentschap Opgroeien.

    Vorig jaar kwamen in Oost-Vlaanderen 15.633 baby’s ter wereld.

    Vlaams Minister voor het Gezin Hilde Crevits (CD&V): “Dat aantal lag in 2020 nog een stukje lager. Die stijging van het aantal pasgeborenen in Oost-Vlaanderen is geen verrassing. In heel Vlaanderen steeg het geboortecijfer met 4,6  %, maar Oost-Vlaanderen spant de kroon met 7 %. Het is sinds 2018 geleden, dat het aantal geboortes er boven de 15.000 kwam.”

    Vruchtbaarheidscijfers

    “In Oost-Vlaanderen vallen vooral de gestegen vruchtbaarheidscijfers op. Het aantal kinderen per vrouw steeg het afgelopen jaar van 1,51 naar 1,61. Vorig jaar waren ook iets meer vrouwen in de leeftijdscategorie tussen 25 en 35 jaar. Mogelijk heeft de coronacrisis er eveneens voor gezorgd, dat gezinnen hun kinderwens in 2020 hebben uitgesteld tot de pandemie weer meer naar de achtergrond verdween. De stijging lijkt overigens eerder van korte duur. Statbel en het Planbureau verwachten in 2022 opnieuw een dip in het geboortecijfer.”

    Meer jongens

    De trend die wel blijft aanhouden: het aandeel jongens en meisjes.

    “Net zoals in de voorgaande jaren zijn in 2021 meer jongens (51,3 %) dan meisjes (48,7 %) geboren in Oost-Vlaanderen. Die cijfers zijn gelijkaardig over heel Vlaanderen. In 45 % van alle geboortes in de provincie ging het voor de vrouwen om een eerste kind.”

    Info: Agentschap Opgroeien-Geboortes.

    MLI

    De evolutie van het aantal geboortes per provincies tussen 2017 en 2021.

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons