2 Rottweilers bijten 6 schapen dood – Nieuwe versie

    24 december 2023

    DENDERWINDEKE – “It’s a Christmas nightmare”, besloot Guy Van Cutsem zondagochtend 24 december ons gesprek. Samen met Greet Neirinckx deed hij ons het relaas van de dag voordien, toen 2 Rottweilers 6 van hun schapen doodbeten.

    “Ze hadden gebeld, dat de Rottweilers terug bij onze schapen zaten, niet voor het eerst” herinnert Greet zich de gebeurtenissen. “Toen ik daar aankwam, lagen 5 van onze 10 schapen dood en was 1 zwaar gewond. Samen met de dierenarts hebben we een uur lang de wonden verzorgd, dichtgenaaid, inspuitingen gegeven, maar het dier heeft het niet gehaald. Alle schapen waren drachtig. 6 dode schapen is ongeveer 12 lammetjes.”

    Opvoeding

    “De beide honden doodden niet voor het eerst, maar nooit op dergelijke schaal”, vertelt Guy. “De eerste keer was half januari, met diezelfde honden. Ik heb de eigenaars toen gewaarschuwd en gevraagd om die beesten goed op te sluiten, zodat ze niet meer kunnen ontsnappen; vroeg of laat gaan ze een mens aanvallen. Eerst de kippen van een buur, dan 2 van onze schapen. Ondertussen waren de honden blijkbaar nog enkele keren uitgebroken en zijn ze nu terug bij onze schapen geraakt.”

    Volgens hem is het eigenlijk niet de fout van de honden. “Deze dieren zijn gewoon verkeerd opgevoed. De vader van de eigenaar, die zelf in het buitenland is, beweert dat iemand de poort zou hebben opengezet. Het lijkt me heel onwaarschijnlijk dat iemand dat zou geriskeerd hebben. Als die honden bij de schapen geraken, beginnen die beestjes te rennen en dan is voor beide de jacht open. Eens ze bloed hebben geroken of geproefd, blijven ze voortdoen tot het volgende schaap begint te lopen en zo verder tot de honden zelf moe zijn. Die Rottweilers zijn molossers, aanvalshonden, die gaan voor de kill. Onze dieren zijn herdershonden, een heel ander type. Die gaan proberen te herderen en ze niet doodbijten.”

    Beslissing

    Momenteel zitten de beide dieren in het dierenasiel, de politie heeft die bestuurlijk in beslag genomen en de burgemeester zal beslissen of ze terug mogen naar de eigenaars. “Die honden moeten worden in beslag genomen en herplaatst”, vindt Greet. “Desnoods moeten men ze laten inslapen.”

    Dat laatste zegt ze met enige tegenzin, wat zelf is ze een hondenliefhebster en heeft ze een eigen trimsalon op Stebbingen. “Ik ben een hele grote dierenvriend en zelf hebben we 9 honden, waaronder 7 Bordercollies. Wij trainen onze honden met die schapen, we weten hoe honden in elkaar zitten. Ik besef, dat die Rottweilers dat niet ‘moedwillig’ doen, maar ze krijgen de gelegenheid. Als die mensen zorgen, dat hun honden niet kunnen ontsnappen, kan zoiets niet gebeuren.”

    Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) reageerde inmiddels: “Ik kreeg een bestuurlijk verslag en zal een hoorzitting houden met de eigenaar van de honden. Dit is onverantwoord. De honden zijn tijdelijk ondergebracht in het dierenasiel, maar zullen enkel onder strenge voorwaarden en met maatregelen terug kunnen naar de eigenaar. We volgen hier een strikte procedure. Het is alvast vreselijk voor de eigenaars van de schapen.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons