Brandweer moet tussenkomen voor kortgesloten autobatterij op Linkebeek

    22 juni 2023

    DENDERWINDEKE – De brandweer van de zone Zuid-Oost en de lokale politie van Ninove moesten woensdagavond 21 juni uitrukken naar Linkebeek. Aan de oprit van een woning was de startbatterij van een wagen beginnen smeulen.

    Het was niet de aandrijfbatterij van de stekkerwagen, maar de gewone startbatterij die dinsdagavond rond 22 uur voor problemen zorgde. Deze was in kortsluiting gekomen, waardoor ze bleef opwarmen en als het ware aan het ‘droogkoken’ was. Op de duur kan dit een wagenbrand veroorzaken. De brandweer wist dit onheil te voorkomen door alles af te koppelen.

    Koelen

    Kapitein Hans Boterbergh van de brandweer wist ons naderhand te vertellen, dat de aanpak bij een probleem met de aandrijfbatterij van een stekkerwagen anders is: je moet langer koelen. “Dan laten we een watercontainer komen, waarin we deze tussen de 24 tot 48 uur onderdompelen. Als deze onvoldoende is afgekoeld, bestaat de kans, dat ze toch ontbrandt omdat de chemische reactie het geheel blijft opwarmen.”

    Als een elektrische of hybride wagen binnenin een garage wordt opgeladen en het gaat verkeerd, dan heb je een probleem en zijn de gevolgen niet te overzien.

    Voorzichtig

    “Zelf steek ik niets in om op te laden als niemand thuis is of ’s nachts; de kans, dat het verkeerd gaat bestaat altijd. Vorige week was dat het geval in Haaltert, waar een hybride auto in brand is gevlogen en de hele garage is uitgebrand. Het zal je maar overkomen. Als je dergelijke auto’s hebt, laad je ze beter buiten op dan binnen of in een garage, afzonderlijk van de woning. Op termijn zullen nog meer mensen een elektrische of hybride wagen hebben, waardoor de kans op dergelijke problemen zal toenemen.”

    Dat geldt trouwens ook voor stekkerfietsen, zelfs wasmachines en droogkasten kunnen problemen geven, net als de omvormers van de zonnepanelen. “Je kunt erop rekenen, dat de techniek nog zal verbeteren, maar risico’s kun je nooit uitsluiten. Je moet niet zomaar alles onbezonnen insteken of aanzetten, maar voorzichtig zijn, er voldoende aandacht aan besteden en denken aan de mogelijke gevolgen.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons